Gislaveds kommun logotyp
Bild på pedagogerna som sitter runt ett bord och arbetar.

Max Sandblad, Maria Hoof, Alicia Fritz och Helena Axelsson.

Allt var inte bättre förr

Senast uppdaterad 21 december 2023

Vad är egentligen fördelarna med att ha en lärplattform och hur underlättar den i arbetet inom skola och förskola? Läs vad pedagogerna Helena, Maria, Alicia och Max tycker.

Helena Axelsson, Maria Hoof, Alicia Fritz och Max Sandblad arbetar på Mariagårdens förskola. De tycker alla att lärplattformen de har idag är användarvänlig och underlättar deras arbete, särskilt när det gäller planering och dokumentation kring specifika målområden.

Helena och Maria har båda arbetat över 30 år inom verksamheten och när de tänker tillbaka på hur de fungerat med gamla system, är de överens om att allt inte var bättre förr. Den nuvarande lärplattformen är både gynnsam och mycket användbar i deras arbete.

Enkelt att söka och hitta snabbt

En viktig aspekt som lyfts fram med lärplattformen är möjligheten att söka och hitta dokumentationer snabbt, vilket underlättar i analys- och uppföljningsarbete.

– Dokumentationerna är tydliga att söka på, man kan till exempel söka på dokumentation matteplanering och så hittar man den enkelt. Man får liksom allt samlat, först har man planeringen med det man ska arbeta mot och sedan har man dokumentationen som blir ett resultat av det arbete man gjort. Det är verkligen en av de stora fördelarna, tycker Alicia.

Pedagogerna nämner också att de har en regelbunden rutin för att skriva och följa upp var femte vecka, och att systemet gör det möjligt att enkelt backa och se vad som hänt om man av någon anledning har varit frånvarande.

– Exempelvis våra planeringar fungerar så himla bra. Vi ska ha uppföljning ungefär var femte vecka, och om man är borta då är det enkelt att gå in och läsa vad kollegorna skrivit. Sedan vet man att det som skrivs i planeringens uppföljning vilar på de dokumentationer som man kopplat till dem, säger Helena.

Möjlighet att inspireras av varandra

Att ha tillgång till andra avdelningars planeringar för att få inspiration och dela idéer med varandra, lyfter pedagogerna som en annan fördel med lärplattformen.

– Det är värdefullt att kunna se hur de andra har strukturerat sitt arbete och vilka perspektiv de har. Detta år har vi dessutom valt att ha ett tema som gäller hela förskolan så när vi skulle skriva våra grovplaneringar var man inne och kikade på varandras och bollade lite, berättar Maria.

Alla jobbar på samma sätt

Vikten av att ha en likvärdighet är också något de fyra kollegorna lyfter. De ser stora fördelar med att alla jobbar på samma sätt och i samma system. Att ha gemensamma riktlinjer att arbeta utifrån underlättar, då kan man fokusera på det man ska göra och inte hur man ska göra.

Vad är en lärplattform?

I IT-kretsar pratar man ofta om LMS (Learning Management System) och historiskt var tanken att de skulle vara till för distanskurser på nätet. Idag är lärplattformen ett nav i de flesta utbildningsverksamheter, där pedagog, elev och vårdnadshavare kan kommunicera. Den har blivit ett komplement till traditionell förskola/skola. I Gislaveds kommun har man en gemensam plattform för elever, pedagoger och vårdnandshavare - en väg in för alla. Här sköter man allt från schema på fritidshem och förskola, kommunikation mellan vårdnadshavare och skola samt bedömning i olika ämnen.

 

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.