
INNEHÅLL
- Bygga, bo och miljö
- Parker och natur
-
Naturområden, naturreservat
- Anderstorps stormosse, naturreservat
- Bolmen
- Draven, naturreservat
- Ettö, naturreservat
- Fegen, naturreservat
- Gislaveds våtmark
- Isaberg, naturreservat
- Natur- och kulturstig Nissan
- Nennesmo, naturreservat
- Närnaturguider
- Sandseboskogen, naturreservat
- Svinhultsåsen, naturreservat
- Villstad kyrkby, naturvårdsområde
- Värö, naturreservat
-
Naturvård
-
Parker och grönområden
- Planteringar
- Kommunens skog
-
Sjöar och vattendrag
- Allemansrätten
- Invasiva arter

Allmän bastardsvärmare. Foto: Sven Johansson
Fjärilsinventering
Gislaveds Naturskyddsförening har under perioden 2006 till 2009 inventerat vilka fjärilar som finns i kommunen.
Någon dokumentation över vilka fjärilar som finns i trakten har tidigare inte gjorts utan detta har varit ett pionjärarbete som bedrivits av en stor skara entusiaster i föreningen. I inventeringen har 67 både vanliga och ovanlig arter registrerats genom cirka 1700 inlämnade uppgifter.
De vanligaste fjärilarna i kommunen är nässelfjäril, citronfjäril och rapsfjäril, arter som de flesta känner igen. Några namn i inventeringen är ovanligare, exempelvis körsbärsfuks, allmän metallvingesvärmare och bredbrämad bastardsvärmare.
En särskilt intressant art är kartfjärilen, en art som håller på att sprida sig i Sverige söderifrån. Den kom till Sverige på 90-talet, är vanlig i Skåne idag och de första fynden i Jönköpings län gjordes 2006 i denna inventering.

Resultat
Inventeringsresultatet har rapporterats i Artportalen och en sammanfattningsrapport har tagits fram. Inventeringen resulterade också i en broschyr om fjärilarna i kommunen med råd om hur man genom växtval kan gynna fjärilar i sin trädgård. Broschyren har delats ut till hushållen i kommunen.
Inventeringen har gjorts i samverkan med Gislaveds kommun och naturvårdssatsningen har medfinansierats genom statsbidrag förmedlade av länsstyrelsen i Jönköpings län.
Sidan uppdaterades senast: