Vedeldning

Att elda med ved är bra för miljön då det är ett förnybart bränsle. Cirka 20-25 % av alla villor värms av ved i Sverige. Men det är viktigt att elda på rätt sätt så att inte den omgivande miljön utsätts för onödigt stora mängder med partiklar och sot. På denna sida kan du läsa om några viktiga punkter att tänka på för att elda på rätt sätt.

  • Veden bör vara tillräckligt torr, 20-25 % relativ fuktighet.
  • Det ska finnas tillräcklig mängd luft i de olika förbränningsstadierna. Generellt krävs det mer luft vid starten av en brasa än när man lägger på ny ved.
  • Det ska vara tillräckligt hög temperatur. Fuktig eller kylig ved kyler ner eldstaden och har minskat värmevärde. Om veden är fuktig eller kylig krävs mer ved för att uppnå samma temperatur som torr ved hade åstadkommit.
  • Det ska vara tillräckligt god omblandning mellan luft och förbränningsgaser.

Du kan elda mot en ackumulatortank

Eldar man mot en ackumulatortank kan energin lagras och tas ut vid ett annat tillfälle. Upptändningen av vedpannan kan göras mer sällan vilket ger en större komfort. Här finns också möjligheten att koppla till en solfångare som producerar varmvatten. Under sen vår, sommar och tidig höst kan solfångaren sköta i princip all produktion av varmvatten för användning till dusch och disk utan att vedpannan behöver arbeta.

Sammanfattning

God förbränning ger ett högt energiutbyte och små utsläpp vilket även ger en god ekonomi.

Använd moderna typgodkända eldstäder eller miljögodkända vedpannor med ackumulatortank.

Vill du veta mer om vedeldning?

Läs mer i Naturvårdsverkets broschyr Elda rättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2018-10-05