INNEHÅLL

Tuula Kuukasjärvi, Titti Fredriksson och Clara Andersson Edvardsson är nyutbildade instruktörer. Foto: Värnamo nyheter/Oskar Svensson

Tuula Kuukasjärvi, Titti Fredriksson och Clara Andersson Edvardsson är nyutbildade instruktörer i första hjälpen till psykisk hälsa. Foto: Värnamo Nyheter/Oskar Svensson

Första hjälpen till psykisk hälsa

I ett pilotprojekt har nu 23 personer från vårt län blivit utbildade instruktörer i första hjälpen till psykisk hälsa, tre av dem från Gislaveds kommun.

Clara Andersson Edvardsson, Tuula Kuukasjärvi och Titti Fredriksson, alla tre från Gislaveds kommun, utbildade sig i Jönköping i slutet av januari tillsammans med ytterligare 20 personer från länet. De ska nu förmedla sina kunskaper vidare till exempelvis föreningar, polis, lärare och andra vuxna som möter ungdomar till vardags. Men utbildningen är öppen för alla som vill lära sig mer om psykisk hälsa.

- Vi har redan blivit inbokade till ett par, tre föreningar. Det känns mycket positivt att intresset är stort fastän det gått mindre än en vecka sedan vi själva gick instruktörsutbildningen, berättar Clara Andersson Edvardsson. Exempelvis har vi redan kontakt med IFK Värnamo som vill utbilda sina ledare.

Hjälpa ungdomar som inte mår bra

Syftet med utbildningen är att kunna ge en första hjälp till ungdomar som psykiskt inte mår bra och därigenom förhindra att personen skadar sig eller i värsta fall tar sitt liv. Det handlar också om att leda personen vidare till professionell hjälp, berättar Andersson Edvardsson.

- Vi är många i samhället som har gått första hjälpen-utbildning i hjärt- och lungräddning. Nu finns möjligheten att gå motsvarande utbildning avseende psykisk hälsa.

Så här gör du

Utbildningen sker i samarbete med studieförbundet Sensus. Är du intresserad av att bli utbildad i första hjälpen till psykisk hälsa, kan du anmäla dig genom Sensus webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ringa 036-30 98 80. Se även broschyren för utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsaPDF

Om utbildningen

Regeringen har gett Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, i uppdrag att utforma en utbildning med fokus på unga. Pilotlän för utbildningen är Stockholms och Jönköpings län. Under en vecka i januari har 23 instruktörer i Jönköpings län utbildats till instruktörer. Clara, Tuula och Titti är tre de 23 personer som nu har som mål att vidareutbilda 600 personer i länet.

Sidan uppdaterades senast: 2013-02-06