INNEHÅLL

112-dagen uppmärksammas i Gislaved

Information om nödnumret 112, se hur en hjärtstartare fungerar och möjlighet att provsitta brandbilen. Det är några av aktiviteterna den 11 februari.

Från klockan 18.00 på måndag den 11 februari finns räddningstjänsten på plats utanför ICA Kvantum i Gislaved för att informera om 112-dagen. Se hela programmet längre ner på sidan.

Förebyggande arbete är en stor del av räddningstjänstens vardag

- Det går inte att berätta tillräckligt många gånger hur viktigt det är att 112-numret används vid en nödsituation, säger Jonas Johansson, brandman och ansvarig för extern information på räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö.

Under kvällen är målet att nå ut med så mycket information som möjligt och att svara på frågor om det arbete som räddningstjänst, polis och ambulans gör.

Släckbilen och dess utrustning, tillsammans med det material som behövs för issäkerhet visas upp för besökaren. De barn och ungdomar som kommer till 112-kvällen får chans att sitta i släckbilen och även prova utrustningen.

Hjärtstartare visas tre gånger under kvällen

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Runt 500 av dem räddas till livet av att någon påbörjar hjärt-lungräddning och använder hjärtstartare. Genom en elektrisk stöt från en hjärtstartare avbryts det elektriska kaos som finns i hjärtat. På så sätt kan hjärtat återfå sin normala rytm och börja pumpa blod igen.

I Gislaveds kommun finns ett 40-tal hjärtstartare. Kom till 112-kvällen för att lära dig hur utrustningen fungerar! Under tre tillfällen visar räddningstjänstens personal hur du ska göra vid en nödsituation.

3,5 miljoner samtal om året

Under ett år kommer det runt 3,5 miljoner samtal till nödnumret 112 och under ett dygn ungefär 10 000 samtal. Akut vårdbehov är det ärende som de flesta ringer om.

Sedan 2009 är 112-dagen en internationell dag. Var du än befinner dig i Europa så kan du alltid ringa 112 för att få hjälp. Tveka aldrig att ringa 112 i en nödsituation!

Program för kvällen

18.00          Räddningstjänsten finns på plats utanför ICA Kvantum
18.30          Räddningstjänsten visar hur en hjärtstartare fungerar
19.30          Räddningstjänsten visar hur en hjärtstartare fungerar
20.30          Räddningstjänsten visar hur en hjärtstartare fungerar
21.00          Informationen avslutas

Sidan uppdaterades senast: 2013-02-08