INNEHÅLL

Guidade turer med teaterskådespel kan bli verklighet inom en snar framtid. Foto: Gnosjö kommun.

Guidade turer med teaterskådespel kan bli verklighet inom en snar framtid. Foto: Gnosjö kommun.

App och interaktiva skådespel kan bli verklighet

En ny app, teaterfestival och interaktiva skådespel är tre saker som kan komma att bli verklighet i vårt närområde inom snart framtid.

Det visar en ny studie som syftar till att öka kulturturismen i området.

De senaste sex månaderna har det pågått en förstudie, vars syfte har varit att hitta nya sätt till att öka kulturturismen i vårt område. Bakom studien står Gislaveds-, Gnosjö-, Vaggeryds och Värnamo kommuner som tillsammans med Smålands Turism nu presenterar studien. Peter Petersson är turismstrateg i Gislaveds kommun, och är positiv till förstudiens resultat.

- Det vore häftigt att kunna erbjuda en guidad tur till exempelvis Öreryd, där besökarna möts av utklädda guider som drar skrönor och spelar upp en dramatisering av hur norrmän och polacker hamnade i Öreryd under andra världskriget.

Peter Petersson berättar vidare om hur det går att komplettera guidade turer med en app till Smarta telefoner. I den presenteras bland annat bilder och videos över olika besöksmål i regionen.

Förstudien tar också upp ett tredje alternativ; att skapa en teaterfestival. I de fyra kommunerna finns 18 teaterföreningar. Dessa skulle man kunna engagera i workshops och dramakurser under festivalveckan, i syfte att fördjupa sina kunskaper i hur man möter en publik. På kvällarna skulle de sedan erbjuda föreställningar på olika platser i området.

- Något liknande finns inte i hela Sverige, och redan nu är det ett förslag som Smålands Musik och Teater ställt sig positiva till, berättar Peter Petersson.

Hitta samarbetsformer

Nu är förstudien färdig. Nästa steg är att hitta samarbetsformer mellan de fyra kommunerna men även med invånare och föreningar, som är intresserade av att gå vidare med någon eller flera av idéerna som presenteras i förstudien.

Om förstudien

Förstudien som gått under namnet ”Kultis”, har syftat till att undersöka hur kulturturismen kan öka i vår region. Den har pågått i drygt 6 månader och är gjord av Eva Modén som varit projektledare.

Sidan uppdaterades senast: 2014-07-04