INNEHÅLL

Anderstorps Stormosse invigd

Under gårdagen slöt ett hundratal personer upp vid invigningen av Anderstorps Stormosse.

Strax norr om Älgarem utanför Anderstorp är det numera lätt att ta sig fram till Anderstorps Stormosse. Det är ett av Sydsveriges största och värdefullaste myrmarksområden som sedan 2009 är ett naturreservat.

Genom EU-projektet Life to Ad(d)mire har Länsstyrelsen byggt en gångväg fram till mossen. Där går det utan problem att ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Framme vid mossen finns ett nybyggt fågeltorn. Därifrån fick de som var på plats tidigt under morgonen se ett orrspel med sju orrar och de kungsörnar som häckar på Stora Barnö, ön strax utanför fågeltornet.

Det var många besökare som passade på att gå upp i fågeltornet under invigningen.

Det var många besökare som passade på att gå upp i fågeltornet under invigningen.

Mossen erbjuder ett rikt fågelliv

Under invigningen fanns det kikare uppställda både på fågeltornets första och andra våning för att besökaren skulle få möjlighet att se fågellivet på nära håll. Länsstyrelsen hade även tre representanter på plats som gärna svarade på frågor.

Henrik Gustafsson på Länsstyrelsen är en av de som har arbetat med projektet. Förutom gångvägen och fågeltornet har man byggt en parkering och jobbat med restaurering av 300 hektar gammal torvtäkt. Genom att ha avverkat skog och täppt igen diken så att vattnet stiger har man återställt myrmarken. Syftet är att de fågelarter som är ganska ovanliga i södra Sverige ska få en plats att häcka på. Exempelvis trivs tranor, storspov, orre, kungsörn och ljungpipa.

Projektet med restaurering av mossen sträcker sig fram till 2015 och kanske att det kan bli någon spång som byggs ut på mossen för att göra det ännu lättare att se natur- och djurlivet på nära håll.

Arne Ottosson (M) kommunalråd i Gnosjö och Niclas Palmgren (M) kommunalråd i Gislaved invigningstalade.

Arne Ottosson (M) kommunalråd i Gnosjö och Niclas Palmgren (M) kommunalråd i Gislaved invigningstalade.

Sex naturreservat i kommunen

Invigningstalen hölls av Niclas Palmgren (M) kommunalråd i Gislaveds kommun och Arne Ottosson (M) kommunalråd i Gnosjö kommun vilka båda var mycket glada över att tillgängligheten till naturreservatet har förbättrats.

- Tillgången till ett rikt friluftsliv är fantastisk i vår kommun, säger Niclas Palmgren. Använd det vi har! Visa upp det för dina besökare, uppmuntrade han åhörarna. Jag är jättestolt över att vi har sex naturreservat i vår kommun säger Palmgren och syftar förutom på Anderstorps Stormosse på Fegen, området runt Isaberg, Ettö, Värö och Draven.

Som bomärke pryder Gislaveds kommunvapen den fågelholk som Niclas Palmgren satte upp.

Som bomärke pryder Gislaveds kommunvapen den fågelholk som Niclas Palmgren satte upp.

Fågelholk ersatte "klippa bandet"

I stället för att, som man brukar vid invigningar, klippa bandet fick kommunalråden istället sätta upp varsin fågelholk.

- Håll koll på era fågelholkar i framtiden, uppmanade Jens Mattsson, informatör på Länsstyrelsen. Så får ni se vilken kommun som först får nya invånare.

Jessica Karlsson tog med sig familjen för att vara med vid invigningen av Andestorps Stormosse. Här saknas dock de två större barnen som inte ville stå still när det fanns så mycket att titta på.

Jessica Karlsson tog med sig familjen för att vara med vid invigningen av Andestorps Stormosse. Här saknas dock de två större barnen som inte ville stå still när det fanns så mycket att titta på.

Flera önskemål inför framtiden

Jessica Karlsson från Fållen utanför Älgarem tog med sig familjen till invigningen. Eftersom de bor i närheten har de sett arbetet vid mossen och nu var de nyfikna på resultatet.

- Det har blivit väldigt bra, säger Jessica Karlsson. Jättebra att man kan ta sig fram med barnvagn. Inför framtiden får de gärna göra någon slinga ut över mossen. Det vore trevligt om det även fanns bänkar där så att man kan sätta sig och njuta av naturen på nära håll.

Flera besökare var väl utrustade för fågelskådning.

Flera besökare var väl utrustade för fågelskådning.

Sidan uppdaterades senast: 2013-04-22