INNEHÅLL

Niclas Palmgren (M) och Susanna Olsen klipper bandet vid invigningen.

Arbetsmarknads-organisationen invigd

Ljusa, fräscha lokaler som är anpassade för verksamheten mötte besökarna på dagens invigning av Arbetsmarknadsorganisationens nya lokaler på Töråsvägen i Anderstorp.

Sedan 15 april finns Arbetsmarknadsorganisationen (AMO) i gamla Västboskolan, Anderstorp. Nu är deras drygt 3000 m2 nyrenoverade och specialanpassade lokaler invigda och Västboskolan byter samtidigt namn till Arbetsmarknadsorganisationen.

Under invigningen bjöds besökarna på goda snittar i Café Harmoni.

181 personer har fått jobb

Susanna Olsen som är enhetschef är mycket glad över de nya lokalerna där verksamheten inte bara har funktionella lokaler utan där finns även möjlighet att utvecklas. Hon betonar att det ändå är personalen och deltagarna som är det viktigaste i huset. Att det finns organiserad sysselsättning för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.

- Det gör skillnad för en människa att vara med i ett sammanhang, säger Susanna Olsen. Det gör skillnad att få hjälp med att söka jobb och det gör skillnad att ha meningsfulla arbetsuppgifter. Dessutom gör personalens kunskap och engagemang skillnad.

För tre år sedan fick Susanna Olsen uppdraget att titta efter nya lokaler eftersom de gamla var trånga och nedslitna. Under de tre åren har 181 deltagare slutat hos AMO. De har fått jobb. Och det är precis det som verksamheten går ut på. Att hjälpa människor att komma ut på arbetsmarknaden.

På Arbetsmarknadsorganisationen finns flera trevliga konferensrum.

Delaktigheten har varit stor

Personalen på AMO har själva fått vara med och tycka till om upplägget i lokalerna och de är väldigt nöjda med resultatet. Den egna verksamheten, Textilen har sytt alla gardiner och de flesta möblerna är ljuddämpande och bidrar till en bättre arbetsmiljö.

- Vi är jätteglada över att ha fått anpassade lokaler och bättre möjligheter att erbjuda stöd till våra deltagare säger Amra M Salihovic som är integrationssamordnare. Vi har större ytor, flera konferensrum och kan utveckla våra aktiviteter fortsätter hon. Det kan vara information om hur det svenska samhället fungerar, kontakter med myndigheter och gemensam friskvård.

Viktig verksamhet

Klippte bandet gjorde kommunalråd Niclas Palmgren (M). Även han betonade hur viktig AMO:s verksamhet är och att det är betydelsefullt att erbjuda människor en givande sysselsättning. Det är något som Gislaveds kommun prioriterar och det märks på siffrorna att det är lyckat.

Palmgren överlämnade två presenter, ett träd en flagga med kommunens logotyp. Bägaren i mitten av kommunvapnet är det gamla karttecknet för gästgiveri.

- Karttecknet symboliserar gästfrihet, både mot varandra och besökare. Det tycker jag är viktigt att visa och hoppas att ni kan sätta upp flaggan här, säger Niclas Palmgren.

Förkortningen AMO fick en ny innebörd

Under invigningen var det flera som ville lyckönska Susanna Olsen och hennes personal. Socialförvaltningens ordförande Bengt Petersson (C) var en av dem. Han tyckte också att lokalerna har blivit fantastiskt fina och att förutsättningarna är goda för ett fortsatt bra jobb. Byggherren, fastighetschef Mikael Fröler var även han nöjd med resultatet och lyckönskade både personal och deltagare.

- AMO står för Ambitioner, kunniga Medarbetare och medarbetare som står för Oanade möjligheter sa socialchef Monica Svensson.

Monica Svensson och Bengt Petersson överlämnar en blomma till Susanna Olsen.

Amo stöttar människor att försörja sig själva

AMO som är en del av socialtjänsten i Gislaveds kommun erbjuder arbetsträning och praktik för att nå målet att alla som kan, ska försörja sig genom eget arbete. Där kan den som varit arbetslös en längre tid, uppbär försörjningsstöd eller är nyanländ flykting få hjälp och stöd i att söka, få och behålla ett arbete.

Deltagarna på Textilen säljer sina alster i egen butik som är öppen varje vardagseftermiddag.

Aktiviteter för olika behov

Inom AMO finns flera olika verksamheter. På "Jobbsök" erbjuds hjälp och tips i att söka arbete, skriva CV och personligt brev samt individuell intervjuträning. I "Monteringen" utförs monterings- och packningsarbeten på uppdrag av företag i närområdet och på "Textilen" utförs olika sömnadsarbeten på uppdrag av olika verksamheter inom kommunen.

För målgruppen ungdomar 16-24 år finns Navigatorcentrum. Där får ungdomarna hjälp med exempelvis feriepraktik och kortare anställningar genom KUL, kommunalt ungdomslyft.

Navigatorcentrum har stora inbjudande lokaler.

En annan av AMO:s verksamheter är Svar/Kultur, beläget i Ölmestads museum, Reftele. Där får deltagarna pröva på att arbeta med onlineregistrering och indexering av kyrkböcker med mera åt SVAR Riksarkivet.

Gislaveds kommuns integrationsverksamhet och tolkförmedling ryms också inom AMO:s verksamhetsområde likaså arbetet med offentligt skyddade anställningar, praktiksamordning och fixartjänst för pensionärer.

Den som blir sugen på en fika eller lättare lunch kan besöka Café Harmoni.

Sidan uppdaterades senast: 2013-05-30