INNEHÅLL

personer från kommunen och näringslivet presenterar innovationsfabriken.

Innovationsfabriken presenteras av kommunens ovh näringslivets representanter.

Innovationsfabrik omvandlar idéer till verklighet

Det händer något magiskt när man ”låser in” ett antal personer tillsammans, och släpper ut dem först när de har en tjänst eller produkt att presentera.

Det menar Gislaveds kommun som tillsammans med Gislaveds näringslivbolag, GNAB, nu startar en innovationsfabrik.

- Det finns många, i våra trakter, som har en idé som ligger i en byrålåda, men som man inte har tid eller ork att utveckla. Kommunens och näringslivsbolagets satsning hjälper nu till att förverkliga dessa idéer, berättar kommunalrådet Niclas Palmgren (M).

Så här funkar innovationsfabriken

Meningen är att företagare och andra intresserade ska hjälpa varandra att skapa eller utveckla en befintlig eller ny produkt eller tjänst. Och det ska göras genom en metod som innebär att ett antal människor stängs in tillsammans i 48 timmar. De släppt inte ut förrän de har omvandlat idéen till en affärsplan, marknadsplan och annat som behövs för att genomföra idéen. Bakom metoden står innovationsprofessorn Kaj Mickos som hjälpt till att arbeta fram metoden i Gislaveds kommun. Och det är en satsning som näringslivet själva har starka förhoppningar på.

- Vi tycker att denna satsning är mycket intressant och att det kan stimulera företag att plocka fram projekt och idéer som man tidigare inte orkat genomföra, säger Bengt Gustafson som är styrelseordförande i GNAB.

Metoden ska användas för att ta fram metoden

I början på november kommer ett antal deltagare att låsas in i 48 timmar för första gången. Då ska de blöta och stöta projektet för att ta fram grunden och metoden för hur projektet ska genomföras. Metoden kommer alltså att användas för att ta fram metoden för hur projektet rent konkret ska fungera.

”Innovationsfabriken” beräknas att tas i drift slutet av januari, och redan under våren 2014 beräknas vi få se ett första resultat utifrån den nya metoden att arbeta.

- Vi tror så mycket på detta arbetssätt att kommunen gått in med 2,5 miljoner kronor, och jag är övertygad om att Innovationsfabriken kommer leda till nya arbetstillfällen och framtida skatteintänkter, säger Niclas Palmgren.


Sidan uppdaterades senast: 2013-09-09