INNEHÅLL

Nu får vi köra på nya riksväg 27

Efter dagens pampiga invigning med fler än 200 åskådare är det fritt fram att köra på den nya vägen förbi Gislaved och Anderstorp.

-Äntligen är vägen klar. Jag är verkligen glad. Det känns jätteskönt, säger kommunalråd Niclas Palmgren (M). Här finns dessutom Sveriges största träbro, det är lite fräckt fortsätter han.

Viktig väg för regionen

Efter drygt två års byggande står den 11 kilometer långa vägen färdig. Den har fått tre avfarter och 7 broar. Genom att den nya vägen går utanför Gislaved ökar framkomligheten för trafiken och samtidigt förbättras både miljön och trafiksituationen inne i samhället.

- Det är en fantastisk känsla att inviga en ny väg, som förbättrar situationen för de som bor runt den och färdas på den, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som var en av talarna.

Hon pratade om hur viktigt det är för både privatpersoner och företag att på ett snabbt, säkert och miljömässigt sätt kunna ta sig fram. Vägar berör och upprör eftersom behovet att ta sig fram är stort. Catharina Elmsäter-Svärd ser även vägen som ett bra sätt att knyta ihop Östeuropa via Polen och Gdynia med västra Sverige.

Stort intresse för invigningen

Över 200 personer hade samlats för att vara med vid invigningen. Och intresset från media var stort. Två av besökarna var kusinerna Bengt Andersson och Anna Johansson som passade på att börja sin kusinträff med invigningen. De har sett fram emot att vägen skulle bli klar och var mycket nöjda.

- Nu blir det bekvämare och enklare för mig som kommer från Värnamohållet när jag ska besöka min kusin Bengt som bor utanför Tranemo, säger Anna Johansson.

Två års väntan är över

Landshövdingen i Jönköpings län Minoo Akhtarzand var i Gislaved även när första spadtaget till vägen togs.

- Att stå här på den färdiga vägen två år senare är riktigt glädjande, säger Minoo Akhtarzand. Vi har fått en snabb och säker väg som jag hoppas ska bidra till en positiv utveckling för de som bor i regionen. Jönköpings län ligger centralt i södra Sverige och att transporterna fungerar är även viktigt för näringslivets utveckling, säger hon.

Först ut på den nya vägen

Samtidigt som det blågula bandet klipptes släpptes den första bilisten på vid trafikplats Anderstorp. Det var Jörgen Eklund från Ronneby. Han uppvaktades av Gislaveds kommun med diplom, blomma och en gåva.

- Det är jättebra att slippa köra igenom Gislaved när man ska mot Borås säger Jörgen Eklund. Jag har väntat i två år på det här och så blev jag först. Det hade jag inte räknat med. Vägen har blivit jättefin, avslutar han.

Sidan uppdaterades senast: 2013-10-11