INNEHÅLL

Årets pristagare av vårdpriset 2013.

Årets pristagare av vårdpriset 2013.

Demenscentrum i Gislaved prisat för arbetssätt

Blomstervägens demenscentrum i Gislaved blev under onsdagen prisade för sitt personcentrerade arbetssätt.

Under veckan pågår årets kvalitetsmässa i Göteborg. På plats finns Vårdförbundet för att bland annat uppmärksamma och dela ut årets vårdpris till en av fyra nominerade.

En av dem var Annika Park, områdeschef vid Blomstervägens demenscentrum, Gislaved. Vid prisutdelningen under onsdagskvällen tilldelade Vårdförbundet Blomstervägen ett delat andra pris, värt 83 500 kronor, för sitt personcentrerade arbetssätt.

Som enda kommun bland landsting

Marie Lackenbauer, vård- och omsorgschef i Gislaveds kommun, är mycket glad över utnämningen.

Utnämningen och priset, menar hon är ett exempel på att det i längden lönar sig att göra förändringar både organisatoriskt och ekonomiskt som kommer medborgarna till del. Det kräver mod, av såväl politiker och personal.

- Det är fantastiskt. Att bli nominerad som enda kommun i landet ska ses som ett kvitto på mycket gott arbete. Jag är stolt över alla engagerade medarbetare på Blomstervägen och i vård- och omsorgsorganisation. Nu ska vi fortsätta jobba vidare med medborgaren i fokus, säger Marie Lackenbauer.

Personcentrerat arbetssätt

Personcentrerad vård och omsorg innebär att i högre grad fokusera på de resurser individen har och vad det innebär att vara människa i behov av vård och omsorg. Det är arbetssättet som gjort att Blomstervägen blivit nominerade till Vårdförbundspriset, och nu även prisade.

Det är inte bestämt vad prispengarna ska användas till, berättar Annika Park, områdeschef för Blomstervägens demenscentrum, men de kommer att komma verksamheten vid Blomstervägen till del.

Om Vårdförbundspriset

Vårdförbundspriset instiftades 2009 tillsammans med Salus Ansvar (nu en del av Folksam). Priset delas ut till en eller flera medlemmar i Vårdförbundet som på ett betydande sätt bidragit inom sitt yrke och därigenom förbättrat den svenska vården. Med prissumman 250 000 kronor är priset ett av Sveriges största inom vårdområdet.

I samband med prisutdelningen meddelades det att prissumman utökades med ytterligare 250 000 kr. Första priset i år gick till Britt-Marie Bank vid Självdialysen på Länsjukhuset Ryhov.

Sidan uppdaterades senast: 2016-08-09