Gislaveds kommuns monter

Gislaveds kommuns monter var välbesökt under mässans första dag.

260 utställare under Affärsracet

Idag startade näringslivsmässan Affärsracet i Anderstorp där närmare 260 utställare visar upp sig.

Man räknar med närmare 4 000 besökare till motorbanan i Anderstorp, där mässan hålls, under de två dagarna. Besökarna är såväl privatpersoner som är nyfikna på företagen i vårt närområde, men även utsocknes leverantörer och potentiella leverantörer till våra företag.

Mässan fungerar också som ett ypperligt tillfälle för regionens företagare att träffa varandra, knyta nya kontakter och göra affärer med varandra.

Gislaveds kommun en del av Affärsracet

I en av montrarna finns Gislaveds kommun under parollen "Vi finns här för dig". Syftet är att knyta en närmare kontakt med kommunens företag, och visa på vilka olika sätt man kan hjälpa till. I montern har man under dagen kunnat träffa såväl personal från tekniska kontoret, som från upphandlingsenheten. Dessutom har det funnits ett antal politiker på plats som besökarna och utställarna kunnat bolla frågor och idéer med. Besökarna har även kunna lämna in synpunkter på vad kommunen gör bra, och vad man vill ska förbättras.


Helen Sundström ger tips och råd för företag som vill bli leverantörer åt kommunen

Helen Sundström ger tips och råd för företag som vill bli leverantörer åt kommunen

Miniseminarie med fokus på upphandlingar

Under eftermiddagen har Gislaveds kommun också hållt i ett miniseminare där upphandlingschef Helén Sundström rådgivit företagare om hur man blir leverantör till kommunen.

I Sverige upphandlas det varje år för närmare 500 miljarder kronor, berättar Sundström. Gislaveds kommun står för omkring 300 miljoner kronor av dessa. Exempelvis köper kommunen in 250 000 liter mjölk årligen, men det köps även in sängar och sängkläder till våra äldreboenden, maskiner, bilar och IT-tjänster.

Hon får ibland frågor om hur man gör när man ska lämna in ett anbud till kommunen, en del tycker det är krångligt, andra ställer sig frågande till varför kommunen inte handlar mer av lokala företag.

Helén berättar att Sveriges kommuner styrs av "lagen om offentlig upphandling". Den innebär att alla ska ha samma chans att sälja till kommunen, och kommunen måste behandla alla företag lika, den så kallade likabehandligsprincipen.

Fyra tips när du ska lämna anbud

Sundström avslutar sitt seminarie med att ge några tips till alla företag som vill bli leverantör till kommunen:

  • Starta en kostnadsfri prenumerationstjänst på e-avrop.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där publicerar Gislaveds kommun alltid alla upphandlingar, som du kan prenumerera på.
  • Se upp med att skriva in egna reservationer i anbudet du lämnar in. Det kan i en del fall resultera i att ett sådant anbud "diskvalificeras". Istället tipsar Helén om att ställa frågor och funderingar till upphandlingenheten under den pågående anbudstiden.
  • Skicka in anbudet i tid. Kommunen får inte ta emot anbud efter att anbudstiden gått ut.
  • Skulle ditt företag inte vinna en specifik upphandling så fråga efteråt vad som inte var tillräckligt bra. Begär också ut en kopia på det anbud som vann. Det kan hjälpa ditt företag till att lämna ett bättre anbud i framtida upphandlingar.

Under torsdagen kommer kommunen hålla i fler miniseminarier, bland annat om bygglov, brandsäkerhet och ett med tips och råd kring hur man startar och utvecklar livsmedelsverksamhet. Ta del av hela Gislaveds kommun program under affärsracetlänk till annan webbplats


Beatrice Svendsen gillar när seminarierna för gymnasieeleverna hålls på ett mer lättsamt sätt.

Beatrice Svendsen gillar när seminarierna för gymnasieeleverna hålls på ett mer lättsamt sätt.

Gymnasieelever träffar företag

Gislaveds kommun har även bussat ut närmare 900 gymnasieelever till mässan, i syfte att de ska se vilken rik flora av olika företag som finns i bygden, och vilka behov de har i framtiden. Tillsammans med arrangören har man även erbjudit ett antal seminarier där några av våra lokala företag och eleverna möts för att utbyta frågor och svar.

Under onsdagens eftermiddag hölls ett av dessa med stoltillverkaren Stolab´s VD Martin Johansson. Han pratade bland annat om elevernas framtid, frågade om deras framtida drömyrke och menade att världen har krympt allt mer de sista åren.

- Det är inte längre självklart att bo på samma ort som ens arbete finns i, sa Johansson.

Han menar att med dagens teknik suddas gränserna ut för var du fysiskt sitter och arbetar.

De närmare 200 gymnasierelever som tagit sig till seminariet fick även frågan om deras planer på att flytta från bygden efter de tagit studenten. Johansson funderade på vad de vill flytta till.

- Det tar bara en timme längre till New York härifrån, än från Göteborg till New York.

Moderator för seminariet var, av gymnasieeleverna uppskattade, Robert "Stubbe" Wahlberg från Gislaved. En av dem är Beatrice Svendsen som till vardags läser Barn- och fritidsprogrammet vid Gislaveds gymnasium.

- Det blir mer intressant och roligt för oss yngre att lyssna och vara med när det hålls på ett mer lättsamt sätt. Det är bra att arrangörerna tagit hit "Stubbe" som vi tycker är rolig och underhållande.


Mässan fortsätter även under torsdagen

Affärsracet öppnar upp portarna klockan 09.00 torsdag morgon. Passa på att ta dig ut till motorbanan i Anderstorp och ta del av utställarna på plats. Stanna också gärna till vid Gislaveds kommuns monter och prata med oss en stund. Under dagen kommer det bland annat finnas specialistkompetens som du kan prata med inom områdena turism, bygglov, mark och exploatering och brandsäkerhet. Ta del av hela Gislaveds kommun program under affärsracet


Blandade bilder från Affärsracet

Drum & drill corps uppträder.

Drum & drill corps uppträder.

Martin Johansson från Stolab håller föredrag för gymnasieelever.

Martin Johansson från Stolab håller föredrag för gymnasieelever.

Översiktsbild från Affärsracet.

Översiktsbild från Affärsracet.

Hyltén industrimuseums monter

Hyltén industrimuseums monter

Ingvar Mattson håller föredrag.

Ingvar Mattson håller föredrag.

Sidan uppdaterades senast: 2014-08-04