äldre personer har picknick i naturreservatet Ettö

Gislaved – en bra kommun att åldras i

Äldreomsorgen i Gislaveds kommun är fortsatt mycket bra. Det visar Socialstyrelsens årliga undersökning där kommunens seniorer fått bedöma kvalitén.

Hur vi tar hand om de äldre är en viktig fråga för Gislaveds kommun. Därför är det glädjande att kommunen fortsatt får höga betyg när kommunens seniorer som har hemtjänst eller bor i särskilt boende bedömt kvalitén. Det säger Marie Lackenbauer som är vård- och omsorgschef.

- Vi kan inte annat än att vara stolta och nöjda med resultatet. Vår utmaning består i att även fortsättningsvis hålla hög kvalité, säger Lackenbauer.

Bra bemötande av hemtjänstpersonal

Undersökningen visar att nästan alla äldre är nöjda med det stöd och bemötande man får från personalen. Man upplever också att det är lätt att få kontakt med personal, att de håller tiderna och att de utför sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

- Vi har personal som utför ett fantastiskt arbete, och som jag är mycket stolt över. Jag är glad över att även kommunens äldre tycker så, säger Lackenbauer.

Samtidigt önskar de äldre med hemtjänst att själva få styra mer över vilka tider man får hjälp. Man vet inte heller alltid vart man kan vända sig till med eventuella synpunkter och klagomål. Var tionde person tycker att det kan vara svårt att få träffa sjuksköterska eller läkare vid behov.

- Här är tre områden som vi kommer arbeta vidare med för att förbättra. Vi har bra rutiner och kontaktvägar för synpunkter och klagomål, men vi behöver jobba mer med att informera de äldre om vart man vänder sig, säger Lackenbauer.

Hög trygghetskänsla på särskilt boende

Socialstyrelsen har även frågat de äldre i särskilt boende om kvalitén på verksamheten. Resultatet visar att i princip alla fick en plats på det äldreboende som man önskat. Man känner sig trygg på boendet, nöjd med det egna rummet och de gemensamma utrymmen som finns.

De boende har ett högt förtroende för personalen. De upplever att personalen har ett bra bemötande och har tid för att utföra de olika uppgifterna. Man upplever också att personalen tar hänsyn till åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras. Även maten får ett högt betyg, där de flesta tycker den smakar bra. Själva måltidsupplevelsen anser de flesta vara en trevlig stund.

De äldre på särskilt boende upplever på samma sätt som de med hemtjänst, att det kan vara svårt att träffa sjuksköterska eller läkare vid behov. De äldre upplever också att verksamheterna kan blir bättre på att informera om tillfälliga förändringar, exempelvis när det byts personal. Lackenbauer menar att man kan jobba mer med och bli bättre på att informera om vilka olika typer av stöd och hjälp som verksamheterna kan erbjuda.

Om undersökningen

Det är Socialstyrelsen som ligger bakom denna årliga undersökning som heter ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” och som är rikstäckande. Totalt har 140 000 äldre med hemtjänst och i särskilt boende svarat på frågor om hur de ser på kvalitén.

Läs mer om och ladda hem hela undersökningen på socialstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2013-12-05