Helen Johansson tar emot utmärkelsen efter ha vunnit tävlingen "släng inte maten".

Emma Krusebrant (t.v) delar ut diplom till läraren Helén Johansson och Klockargårdsskolans elever för att ha vunnit tävlingen "Släng inte maten".

Klockargårdsskolan slänger minst mat

När tävlingen den årliga tävlingen "Släng inte maten" avslutats står nu Klockargårdsskolan i Broaryd som vinnare.

Under torsdagen besökte utredningsingenjör Emma Krusebrant, som hållt i tävlingen, skolan för att dela ut pris och diplom till elever och läraren Helén Johansson. Och det var en glad Helén som tillsammans med eleverna tog emot utmärkelsen.

- Det känns jättekul! Det är roligt att bli uppmärksammad för något vi har jobbat mycket med under en längre tid, även före Släng inte maten, säger Helén Johansson.

Varför tror ni att just er skola lyckades så bra i tävlingen?
- Vi har arbetat med detta väldigt länge och eleverna är väldigt medvetna om att det är en viktig fråga. Det var inget nytt för oss att slänga så lite mat som möjligt.

Eleverna på Klockargårdsskolan passar även på att tipsa andra skolor hur de kan göra för att inte slänga någon mat.

- Ta lite mat åt gången!

- Smaka först och om du gillar maten kan du hämta en gång till istället för att ta jättemycket på en gång.

4,2 gram per eler och dag

Klockargårdsskolan slängde så lite som totalt 63,4 gram per elev under tävlingsperioden (18 november-6 december). Det motsvarar 4,2 gram per elev och dag.

Emma Krusebrant tycker det är värt att uppmärksamma är att eleverna på skolan redan innan tävlingen var duktiga och slängde bara 8,2 gram per elev och dag. Under tävlingsperioden lyckades de alltså slänga ännu mindre.

På andra plats kom Bureskolan i Burseryd med resultatet 77 gram per elev under tävlingen (5,1 gram per elev och dag) och på tredje plats kom Ängslyckans skola i Ås med resultatet 94,5 gram per elev under tävlingen (6,3 gram per elev och dag).

elever vid Klockargårdsskolan är stolta över utmärkelsen.

Stolta elever vid Klockargårdsskolan visar upp diplom.

Om tävlingen "Släng inte maten"

Släng inte maten är ett projekt och en tävling vars syfte är att minska matavfallet i samhället, berättar Emma Krusebrant. Genom att börja redan med den yngre generationen tror vi att vi kan påverka mest. Eleverna tar med sig det som de har lärt sig i skolan hem och diskuterar med sina föräldrar som förhoppningsvis också kan se nyttan av att inte slänga mat. På så vis tror vi att vi kan få fler invånare i Gislaveds kommun att minska sina avfallsmängder.

Alla skolor i kommunen har haft möjlighet att frivilligt delta i tävlingen. 13 skolor valde att delta.

Under tre veckor (18 nov – 6 dec) har kökspersonalen på de deltagande skolorna vägt hur mycket mat eleverna slänger. Under tävlingens gång har information om varför det är viktigt att minska matavfallet och hur man kan göra det tagits med i undervisningen. Vinnaren i tävlingen var den skola som kunde slänga minst mat per elev.

Viktig fråga när avfallet ständigt ökar

Avfallsmängderna ökar. 2012 slängde vi 460 kilo avfall per person, vilket sammanräknat bli totalt 4,4 miljoner ton i hela Sverige.

Om trenden inte bryts beräknas avfallsmängderna ha fördubblats till år 2030, alltså till 8,8 miljoner ton, vilket är ohållbart. Av 460 kg avfall per person beräknas ca 70 kg vara matavfall, vilket motsvarar närmare 5 300 kr om året per familj.

Fakta om mat och matavfall

  • 1 av 5 matkassar går rakt ner i soptunnan
  • Den mat svenskarna slänger varje år har orsakat lika mycket koldioxidutsläpp som 525 000 bilar
  • Matavfall från en familj kan hålla en lampa lysande i mer än 5 dygn

Matproduktionen är en stor förbrukare av vatten. Därför blir matsvinn också ett slöseri med vatten. En normalperson gör av med ca 50 liter vatten om dagen i hushållet men för att producera ett dagsintag på 3 000 kalorier till en människa krävs 3 500 liter vatten.

  • Det går åt 15 000 liter vatten för att få fram 1 kg kött.

Källor: slangintematen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, avfallsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, svt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, sopor.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En del av internationell kampanj

Släng inte maten har också varit en del i en stor europeisk kampanj: Europa minskar avfallet. Till kampanjen kan alla kommuner och företag i Europa anmäla olika projekt som syftar till att minska avfallet. På så vis skapas en medvetenhet över hela Europa om problemet med våra ökade avfallsmängder.

Sidan uppdaterades senast: 2013-12-19