översiktsfoto över gislaveds gymnasium

Ny strategi för högskola på hemmaplan

Från och med 1 januari 2013 går samarbetskommunerna Gislaved, Gnosjö och Vaggeryd vidare med arbetet för eftergymnasiala utbildningar på ett annat sätt.

logotyp för högskolan på hemmplan

I Gislaveds kommun är det bestämt sedan tidigare att lika mycket pengar, det vill säga 500 000 kronor årligen kommer att satsas på att kunna erbjuda utbildningar och kompetensutveckling. Det handlar exempelvis om högskolekurser, utlokaliserade högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar. Därmed säkerställer vi att kommunen kommer kunna erbjuda en eftergymnasial utbildning även efter nyår.

Kommunen har även ansökt om sex olika YH-utbildningar (yrkeshögskoleutbildningar) hos myndigheten för yrkeshögskolan som är de som placerar ut denna typ av utbildningar i Sverige.

- Vi ska erbjuda en eftergymnasial utbildning i Gislaveds kommun, men omfattning av den påverkas av hur många av de sökta utbildningarna vi får, säger kommunalrådet Niclas Palmgren (M).

Varumärket Hph lever vidare

Fastän man upplöser kommunalförbundet för Högskolan på hemmaplan, kommer varumärket i sig att leva vidare. Den nuvarande webbplatsen kommer släckas ner, men en ny portal kommer byggas upp i början av 2013 som leder in till respektive samarbetskommuns information om eftergymnasiala utbildningar.

I Gislaveds kommun kommer Roland Andersson, som idag är rektor på Gislaveds gymnasium, även få ansvaret för den del som berör eftergymnasiala utbildningar.

- Det är naturligtvis tråkigt att Hph läggs ner. Det är egentligen en effekt av våra tidigare problem med att få YH-utbildningar tilldelade till oss. Nu kommer vi att driva denna fråga på ett annat sätt, samtidigt som vi satsar på andra typer eftergymnasiala utbildningar, vilket ska bli både roligt och spännande, säger Roland Andersson.

Många utbildade inom Hph genom åren

Under den tid som Hhp har funnits har närmare 10 000 personer utbildat/vidareutbildat sig. Nedan presenteras inom vilket typ av utbildning.

  • Kvalificerad Yrkesutbildning 760 deltagare
  • Högskolekurser 4300 deltagare
  • Högskoleprogram 140 deltagare
  • Tentamen på lärcentrum 300 personer
  • Föreläsningar 2800 personer
  • Uppdragsutbildning 2100 personer

Läs mer om högskolan på hemmaplan på Gislaveds gymnasiums webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades senast: 2013-07-22