Besökarna från Höör kommun tillsammans med representanterna från Gislaveds kommun och Gislaveds näringsliv.

Höörs kommun på studiebesök

Under tisdagen besökte Höörs kommun Arenum i Gislaved för att lära mer om Innovationsfabrik Småland.

Från Höör kom såväl kommunalråd Anna Palm (M) som kommundirektör Michael Andersson och representanter från framför allt deras socialförvaltning.

Anledningen till studiebesöket var att de få veta mer om Innovationsfabrik Småland som Gislaveds kommun är högst delaktig i. Den skånska kommunen undersöker hur man kan applicera Innovationsfabriken på deras projekt ”Höör – staden för framtidens äldreomsorg”.

Gislaveds kommun tog emot våra skånska grannar genom kommunalråden Niclas Palmgren (M) och Marie Johansson (S) samt kommundirektör Karin Gustafsson. Gislaveds Näringslivsbolag representerades av näringslivschefen Anders Ahlström och Carola Öberg, projektledare för innovationsfabriken. På plats fanns även innovationsproffesorn Kaj Mickos för att berätta mer om metoden.

Så här funkar innovationsfabriken

Meningen är att företagare och andra intresserade ska hjälpa varandra att skapa eller utveckla en befintlig eller ny produkt eller tjänst. Och det ska göras genom en metod som innebär att ett antal människor stängs in tillsammans i 48 timmar. De släpps inte ut förrän de har omvandlat idéen till en affärsplan, marknadsplan och annat som behövs för att genomföra idéen. Bakom metoden står innovationsprofessorn Kaj Mickos som hjälpt till att arbeta fram metoden i Gislaveds kommun.

- Det finns många, i våra trakter, som har en idé som ligger i en byrålåda, men som man inte har tid eller ork att utveckla. Kommunens och näringslivsbolagets satsning hjälper nu till att förverkliga dessa idéer, berättar kommunalrådet Niclas Palmgren (M).

I våras genomfördes ett första 48-timmarsrace, där syftet var att testa metoden och ta fram systemet. Meningen är att så småningom kunna tillhandahålla ett verktyg som företagare, entreprenörer och andra idémakare ska kunna ta del av genom egen insats.

- Innovationsfabriken ger näringslivet möjligheten att se vad man kan göra tillsammans. Gislaveds kommun är en viktig medspelare till att stödja det arbetet, säger kommunalråd Marie Johansson (S).


Sidan uppdaterades senast: 2014-08-20