Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Bild: Sverigefinländarnas delegation

Sverigefinnarnas dag 2016

I kommunen bor det ca 2 600 personer med finsk bakgrund. Den 24 februari firas sverigefinnarnas dag.

Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag. Den 24 februari är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Den finländske folkloristen och författaren levde mellan åren 1796 och 1875. Därför har den 24 februari valts för att uppmärksamma den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Gislaveds kommun ansökte våren 2015 om att bli förvaltningsområde för finska. Regeringen beslutade hösten 2015 att för närvarande inte bevilja fler förvaltningsområden eftersom regelverket behövde ses över. Gislaveds kommun kommer att ansöka igen om att bli finskt förvaltningsområde.

Kommunens egen kartläggning visar att det 2013 fanns cirka 2 600 personer med finsk bakgrund i kommunen. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. För närvarande beräknas det till cirka 675 000 personer.

Vill du veta mer om minoritetslagstiftningen och de nationella minoriteterna kan du gå in på www.minoritet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterades senast: