Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Stort intresse för inflyttarmässa

Närmre 300 nyinflyttade besökte inflyttarmässan under måndagen för att få mer information om sin nya hemkommun.

För andra gången arrangerades under måndagen en inflyttarmässa. Syftet var att underlätta för nyinflyttade att hitta rätt kontakter, samt att inspirera till vad det finns att göra i kommunen.

- Intresset för dagen har varit väldigt stort. Tack vare våra samverkansaktörer så kunde våra nyinflyttade få bra information om både jobb och fritid, säger Camilla Wallin Kupferberg, näringslivsstrateg.

Jobb viktigt, men även fritidsaktiviteter

Besökaren fick möjlighet att lära sig mer om hur det är att leva och bo i sin nya hemkommun. Det fanns även information om föreningar, hur kulturlivet ser ut, vad det finns för arbetstillfällen och aktiviteter, samt andra kontakter som kan vara bra att ha när man är nyinflyttad. Flera av kommunens egna verksamheter var representerade på mässan för att berätta om vad de kan erbjuda. Som Kulturplatån, Gislaveds bibliotek, fritidskontoret, musikskolan, turismkontoret, personalenheten, skolan och förskolan.

Många hade frågor kring jobb och möjligheterna på den svenska arbetsmarknaden men var även är intresserade av att hitta sätt att träffa svenskar på fritiden. En sådan här mässa kan vara ett bra komplement till andra kontaktvägar, berättar Camilla Wallin Kupferberg. Det är lite mer informellt med snabba, personliga möten och ett brett informationsutbud.

- En kille från Syrien blev faktiskt erbjuden jobb redan dagen efter, av ett av bemanningsföretagen som var med, säger Camilla Wallin Kupferberg.

Dagens mässvärdar, som annars läser språkintroduktion på Gislaveds gymnasium.

Dagens mässvärdar, som annars läser språkintroduktion på Gislaveds gymnasium.

Gymnasieelever mässvärdar

För att besökarna skulle hitta rätt och få rätt information hjälpte gymnasieeleverna som läser språkintroduktion till som mässvärdar. De kan förutom svenska ett eller ett par andra språk. Som exempelvis arabiska, somaliska, tigrinska eller engelska. Eleverna upptäckte vilken tillgång det är för dem att vara flerspråkiga och kände att de kunde göra nytta med vägledning och information till besökarna.

- Eleverna var mycket nöjda och stolta över att ha fått hjälpa till på mässan, det var ett hedersuppdrag för dem och de gjorde det fantastiskt bra, säger Maria Stjerneby, integrationshandläggare.

Lana Msallam, Iliyaas Abdi, Mowlid Abdulahi, Anas Ghanem och Ahmad Eibo.

Lana Msallam, Iliyaas Abdi, Mowlid Abdulahi, Anas Ghanem och Ahmad Eibo hjälpte besökarna att hitta rätt och att översätta vid behov.

- Det har varit jätteroligt att hjälpa till idag och träffa olika människor, säger Anas Ghanem på riktigt bra svenska trots att han bara varit i Sverige i 7 månader.

Nöjda besökare

Hawaa Faraha och Qadga Omar kom från Somalia för ungefär tre år sedan och har blivit vänninor efter att ha träffats på SFI, Svenska för invandrare. De tyckte att mässan var intressant men att det är lite svårt med svenska språket. Ett sätt som de tränar språket på är att läsa svenska barnböcker tillsammans med sina barn.

- Det är roligt att komma hit på mässan, att få känna sig välkommen till Gislaved. Jag har tränat på att presentera mig själv på svenska, säger Hawaa Faraha.

- Gislaved och Sverige är bra. Det är tryggt och människorna är snälla och hjälpsamma. Att titta på TV är ett bra sätt att lära sig mer svenska, säger Qadga Omar.

Eli Shammas på mässan.

Eli Shammas kom från Syrien för ett år sedan. Nu bor han i Anderstorp och trivs väldigt bra. - Jag vill lära mig det svenska språket och hitta ett jobb. Just nu läser jag på SFI och besöker ibland ett språkcafé för att prata svenska, säger Eli Shammas.

Mässa för de som vill emigrera till Sverige

Mässan började redan på förmiddagen då ett 30-tal personer från Nederländerna, Belgien, Tyskland och USA hade anmält sitt intresse att få se mer av vad Gislaveds kommun har att erbjuda dem om de vill flytta hit. Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande hälsade alla välkomna. Även Niclas Palmgren (M), kommunalråd för näringslivsfrågor och Carina Johansson (C), kommunalråd för oppositionen fanns på plats och pratade med besökarna. Ett 20-tal samverkanspartners ställde ut på mässan för att prata om jobb, personnummer, fritidsaktiviteter och skola.

Salima Maghraoui pratar förskola med Agneta Åhsberg, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Salima Maghraoui pratar om olika förskolor med Agneta Åhsberg, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Naturen och lugnet lockar

Salima Maghraoui är född i Marocko, uppvuxen i Spanien och har bott de sista sex åren i Texas, USA. Men när det gäller ett familjevänligt och tryggt land där hennes 3-årige son Layth kan växa upp väljer hon Sverige. Hon var här första gången för 5-6 år sedan och har precis flyttat till Gislaved med planen att läsa svenska och leta jobb. 

- Här är tyst och rofyllt, inte så mycket folk och det är härligt att kunna komma ut i naturen, säger Salima Maghraoui.

För tio år sedan reste Berend Vosmer och Daantje Vosmer-Maas runt i Sverige. Några år senare började de fundera på att emigrera och nu är de redo. De har sålt sitt hus i Nederländerna, läser svenska och så fort de har fått jobb flyttar de tillsammans med dottern Runa, 2½ år.

- Vi gillar naturen och kulturen i Sverige. Och så är det ett bra land för barn att växa upp i, säger Berend Vosmer.

Familjen Vosmer pratar jobb med Jaana Fransson på EPAB.

Familjen Vosmer pratar jobb med Jaana Fransson på EPAB.

Jos och Ida van Laeres barn är vuxna och har flyttat hemifrån. Nu känner de att drömmen om att flytta till Sverige skulle kunna gå i uppfyllelse. De gillar mentaliteten i Sverige. Och lugnet. Nu undersöker de möjligheterna för jobb och boende någonstans i södra Sverige.

- Kanske blir det Gislaved, säger Jos van Laeres.

Luis Gonzalez på Kulturplatån berättar om vilka aktiviteter de kan erbjuda.

Luis Gonzalez på Kulturplatån berättar om vilka aktiviteter de kan erbjuda.

Sidan uppdaterades senast: