Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Fartfylld skateboardtävling

Helgens skateboardtävling i Smålandsstenar, Betongcupen, samlade flera hundra åskådare och ett 40-tal tävlande.

Intresset för att åka skateboard eller kickbike i Smålandsstenars skatepark bara ökar och SGoIF:s skatesektion får fler och fler medlemmar.

- Det är här fantastiskt roligt. Först att vi fick skateparken till Smålandsstenar och sedan en nationell cup. Det är hur många ungdomar som helst i parken varje dag och efter det här tror jag att det kommer att bli ännu fler, säger Martin Abrahamsson, SGoIF.

Förutom att det känns stort att få vara värd för en cup menar Martin Abrahamsson att det kanske kan inspirera fler av de som åker kickbike att gå vidare till nästa steg, att börja åka skateboard. För att uppmuntra medlemmarna ordnar föreningen några prova-på-dagar i juni där man lär ut tips kring skateboradåkning.

Fritidsnämndens ordförande Tommy Stensson (S) var väldigt nöjd över arrangemanget.

- Det här är festligt och ett bra sätt att marknadsföra anläggningen på. Jag hoppas att det ger SGoIF ett extra lyft, säger Tommy Stensson.

Fri åkning

I pauserna mellan tävlingarna passade åkarna på att testa trick och värma upp sig.

En deltävling av fyra

Lördagens tävling var den första av fyra deltävlingar i skateboardtävlingen Betongcupen. Cupen arrangeras av föreningen Bryggeriet från Malmö. Till sin hjälp i Smålandsstenar hade de Gislaveds kommun och föreningen SGoIF. De tävlande kom från hela Sverige. Allt från Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala till Gislaved, Smålandsstenar och Gnosjö.

- Att Bryggeriet valde vår skatepark till en av deltävlingarna är jättestort. Det är verkligen kul att få visa upp den i ett större samanhang, säger Anna Gamlén, fritidschef.

Allt från nybörjare till proffs i tävlingen

Tävlingen delas upp i junior- och seniorklasser. Alice Abrahamsson från Smålandsstenar som tävlade i juniorklassen har åkt skateboard i två år och var den enda tjejen i helgens tävling. Hon åker skateboard varje dag efter skolan och på vintern åker hon snowboard.

Alice Abrahamsson och Patrik Lundström, båda från Smålandsstenar deltog i juniorklassen.

Alice Abrahamsson och Patrik Lundström, båda från Smålandsstenar deltog i juniorklassen.

- Det roligaste med skateboard är att åka omkring och göra olika trick, säger Alice Abrahamsson.

Deltagarna i tävlingen var allt från mindre erfarna till proffs. Oskar Rozenberg från Malmö är heltidsproffs och rankad som en av top 15 i världen. Senaste tiden har han varit i Australien, Paris och Amsterdam på tävlingar. I juli blir det USA. Oskar Rozenberg har åkt skateboard varje dag sedan han var 10 år och tycker att det är kul för att man träffar mycket folk, olika åldrar umgås och tipsar varandra.

Oskar Rozenberg visar ett av sina trick.

Oskar Rozenberg visar ett av sina trick.

- I skateboard finns det inga regler på samma sätt som i andra sporter. Jag gillar att man bara kan köra på och göra sin grej, säger Oskar Rozenberg.

Det är första gången Oskar Rozenberg provar banan i Smålandsstenar men det kanske blir fler gånger.

- Ni har en väldigt rolig bana här. Man kan ta sig runt snabbt och utnyttja hela ytan, säger Oskar Rozenberg.

Trick och snabbhet bedöms

Att bedöma en skateåkning är inte helt rätt berättar Anders Rune Karlsson från Stockholm, en av jurymedlemmarna. Han har själv åkt mycket skateboard och menar att det är en frihet att man kan vara var som helst och inte har några tider att passa för att träna. Han berättar också att alla uppskattar och uppmuntrar varandra efter sin egen nivå. 

- Juryn bedömer helhetsintrycket och hur väl åkaren utnyttjar ytan, tillsammans med trickens svårighetsgrad och hur väl de behärskas. Vi tittar även på stilen och farten, säger Anders Rune Karlsson.  

Pristagare i seniorklassen:

1. Nizze Salinder
2. Oskar Rozenberg
3. Gabbe Viking och Oscar Anderberg

Pristagare i juniorklassen:

1. Oscar Götlund
2. Ossian Marot
3. Elias Larsson

Lokal underhållning

Förutom underhållningen som åkarna stod för spelades det musik. Under varje tävlingsheat underhöll DJ Kolak från Bryggeriet och i pauserna underhöll hiphopparna Sebastian Dinamarca från Halmstad och Live Areem från Gislaved. 

I pauserna underhöll Sebastian Dinamarca från Halmstad.

I pauserna underhöll Sebastian Dinamarca från Halmstad.

Sidan uppdaterades senast: