Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Malin Aronsson, Erika Erlingson, Helene Petersson, Marie Johansson, Amra Salihovic, Niclas Palmgren och Luis Gonzalez Hormazabal utanför kommunhuset i Gislaved.

Riksdagsledamot på besök

Riksdagsledamot Helene Petersson (S) i Gislaved för att diskutera brottsförebyggande arbete.

Helene Petersson, som är socialdemokraternas gruppledare i justitieutskottet, arbetar med brottsförebyggande frågor. Under torsdagen besökte hon Gislaveds kommun för att få veta mer om vår modell för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

- Det finns en långsiktig ambition i Gislaveds kommun. En helhetssyn dit inte alla kommuner har nått ännu, säger Helene Petersson.

Gislaveds modell för brottsförebyggande arbete är att väva ihop brottsförebyggande frågor med andra frågor som folkhälsa, olycksförebyggande arbete, integration, mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. Genom att samla de frågorna på samma ställe, i ett råd för social hållbarhet, har de aktörer som möts en plattform för samsyn och samverkan. För kommunens del innebär den omorganisation som genomförs under hösten att det nu finns förutsättningar för övriga förvaltningar att ta ansvar för den här typen av frågor. Ett bra exempel är satsningen på barn och unga genom ”Sommarliv” där kulturförvaltningen haft en väldigt stor del

- Sommarlivs upplägg passar väldigt väl in i hur vi tänker i vårt tvärsektionella arbete, och vi avser att utveckla det ytterligare till nästa år, säger Malin Aronsson, kommundirektör.

Viktigt utbyte kommun – riksdag och regering

Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Niclas Palmgren (M), kommunalråd för näringslivsfrågor och Malin Aronsson, som tillsammans med ett antal tjänstemän träffade Helene Petersson var väldigt nöjda med utbytet under dagen.

- Helene tycker att vi har tänkt på helheten. Hennes fokus är brottsförebyggande arbete, men vi visade att de frågorna hänger ihop med andra frågor, säger Marie Johansson.

- Att Helene besöker kommunen är en bra möjlighet för oss att lyfta de frågor vi tycker är viktiga, där riksdag och regering kan påverka. Det ger vårt arbete bättre fart, säger Niclas Palmgren.

Sommarliv

Under hela sommaren arrangerades olika aktiviteter i kommunen under namnet Sommarliv. Allt ifrån konserter, en dag vid Hörsjöbadet, fotbollsturnering, popup bokbuss, pyssellabb, filmskola och rundtur med tåg till föreningsaktiviteter. Ungefär 3000 barn i åldrarna 6-15 år deltog i aktiviteterna och fick möjligheter att mötas.

Helene Petersson berättar att många ungdomar får problem under sommarlovet när de inte har någon reglerad tid som i skolan. Det är lätt att hamna i grupper som leder till brottslighet. Att hitta något meningsfullt att göra, som Sommarliv eller Gislaveds kommuns ”Feriearbete” gör att ungdomarna får ut något av sommarlovet och tar med sig en positiv glädje till skolan, menar Helene Petersson.

- Jag är jätteimponerad av Gislaveds kommuns Sommarliv. Ni har fått ut otroligt mycket för statsbidraget, säger Helene Petersson.

Sidan uppdaterades senast: