Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

I Hestra finns det redan en FIP-bil. Under 2017 är det dags för Burseryd och Reftele. Johan Nilsson, räddningschef, Mikael Josefsson, platschef Hestra, Niclas Palmgren kommunalråd för näringslivsfrågor och ordförande i räddningsnämnden samt Ricki Boman, enhetschef.

Snabbare hjälp i Burseryd och Reftele

Under 2017 förbättras tryggheten i Burseryd och Reftele när de får varsin räddningstjänstbil som körs av en ”första insatsperson”.

Sedan snart tre år har det kört FIP-bilar (räddningstjänstbil med första insatsperson) i Gislaved-Anderstorp, Smålandsstenar, Hestra, Gnosjö och Hillerstorp för att minska tiden från ett larm till en första insats vid olycka, brand eller sjukdom. Nu har räddningsnämnden beslutat att även Burseryd och Reftele ska få varsin FIP-bil under 2017.

- Det här beslutet är en viktig del i vårt arbete för att öka tryggheten i kommunen så jag är väldigt glad över att alla stationer inklusive Reftele och Burseryd kan erbjuda snabbare hjälp från och med nästa år. Vid exempelvis hjärtstopp kan tiden vara helt avgörande, säger Niclas Palmgren, kommunalråd för näringslivsfrågor och ordförande i räddningsnämnden.

FIP-bilen snabbt på plats

Första insatspersonen är en del i räddningstjänstens utryckningsorganisation där styrkeledaren har FIP-bilen med sig dygnet runt under beredskapen. Vid larm åker första insatspersonen direkt från platsen där personen befinner sig, till olyckan.

Syftet, och den stora fördelen med FIP-konceptet är att styrkeledaren kan vara snabbt på plats och göra en första insats. Det kan vara att påbörja hjärt- och lungräddning, börja släcka en mindre brand eller meddela kollegorna att adressen är rätt eller fel. Personen kan också snabbt rapportera till övriga kollegor som är på väg så att de kan förbereda sig bättre inför sin insats.

- Första insatspersonen har vid flera tillfällen gjort skillnad eftersom vi har kunnat vara på plats snabbare än tidigare. FIP-konceptet skapar trygghet, både för våra medborgare och för de kollegor som är på väg till en olycka, säger Johan Nilsson, räddningschef.

Om första insatsperson

Första insatsperson har funnits i Sverige sedan 2003 då det startade i Norrahammar, sedan har allt fler organisationer infört konceptet och anpassat sitt arbete efter det. I Gislaveds och Gnosjö kommuner har det funnits FIP-bilar sedan början av 2014.

Om räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö

Gislaved och Gnosjö kommuner har gemensam räddningstjänst och räddningsnämnd. I nämnden sitter tre politiska representanter från respektive kommun.

Sidan uppdaterades senast: