Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Yrket: deltidsbrandman

Vi behöver fler deltidsbrandmän. Är det något för dig? Möt Veronica Karlsen som berättar hur det är att arbeta som deltidsbrandman i Smålandsstenar.

Sedan snart två år arbetar Veronica Karlsen var fjärde vecka som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter. Sitt ”vanliga” arbete har hon på ett företag i Smålandsstenar. Där finns fler deltidsbrandmän och både arbetsgivaren och kollegorna känner sig trygga över kunskapen som de kan bidra med, berättar Veronica.

- Känslan när sökaren piper, det är lika häftigt varje gång jag får göra en insats för någon i nöd. Det betyder jättemycket för mig, säger Veronica.

Beredskapen startar måndag morgon var fjärde vecka. På kvällen ses det lag, de fem personer som arbetar tillsammans under veckan, för att prata om vem som gör vad vid larm. De går igenom utrustningen så att allt finns på rätt plats och fungerar som det ska, samt testar så att sökaren fungerar. Vid larm har deltidsbrandmännen sex minuter på sig att ta sig från den plats de befinner sig på tills de ska sitta i släckbilen och lämna brandstationen.

- Många undrar hur jag hinner med ett vanligt jobb, tre barn och arbetet som deltidsbrandman. Men det här är vad jag vill göra, jag tycker att det går bra att få ihop allt och jag lär mig otroligt mycket hela tiden. Fungerar det inte någon vecka eller dag så går det att byta beredskap med någon annan, säger Veronica.

Planeringen viktig

Veronica lägger alltid fram kläder och nycklar så att hon snabbt kan ge sig av från jobbet, hemifrån eller där hon befinner sig när larmet går. Bilen har hon placerad i ”larmläge” för att snabbt kunna komma iväg. Hon handlar bara lite åt gången när hon är i mataffären och när hon rör sig i samhället under beredskapen har hon oftast räddningstjänstens tröja på sig så att det syns var hon arbetar.

- Jag tänker efter lite extra hur jag ska planera min vardag under beredskapsveckan. Så länge jag håller mig innanför 40-skyltarna i Smålandsstenar hinner jag till stationen på sex minuter, säger Veronica.

Tjatades in i yrket

En tidigare kollega till Veronica började arbeta som deltidsbrandman för några år sedan och tyckte att Veronica skulle passa perfekt för yrket. Därför startade hon en övertalningskampanj i syfte att få Veronica att söka sig dit. Veronica berättar att efter mycket funderande och tjat från kollegan ringde hon och bokade in ett rullbandstest.

- När jag fick på mig larmstället och ståltuber för att göra testet kände jag att något hände. Det här var min grej, säger Veronica.

Sökaren som deltidsbrandmännen får sina larm via.

När sökaren piper har Veronica och hennes kollegor sex minuter på sig tills de ska sitta i släckbilen och lämna brandstationen.

Nya kunskaper och personlig utveckling

Att arbeta som deltidsbrandman innebär nya situationer och händelser vid varje larm. Och det är vid larmen och övningarna man lär sig mer och mer, berättar Veronica. Det ger ett fördjupat och bredare perspektiv. För varje utryckning kan jag läsa av händelsen och göra allt bättre bedömningar, jag lär mig om säkerhetstänk, faror och utvecklas som person. Kunskaperna från tiden som undersköterska, bland annat från förlossningen har jag också glädje av, menar Veronica.

En deltidsbrandman behöver vara frisk och ha god kondition. Veronica tycker att de regelbundna läkarundersökningarna och konditionstesterna som görs är ett bra sätt att få ett kvitto på att man mår bra.

- Det är ett spännande jobb. Jag kan ligga hemma och sova och sex minuter senare sitter jag i släckbilen på väg att hjälpa någon som behöver mig och mina kollegor, säger Veronica.

Räddningstjänsten snabbt på plats

Vid årets slut räknar man med att deltidsstyrkan i Smålandsstenar har åkt på ungefär 150 larm. Det går i vågor och Veronica berättar att de åkte på åtta larm under en av hennes beredskapsveckor. Larmen kan vara automatlarm från industrier, trafikolyckor, bränder, sanering och sjukvårdslarm. Sökaren som deltidsbrandmännen bär med sig under beredskapsveckan visar vad det är för larm och vilken nivå det ligger på, hur stor insats som behövs. I släckbilen finns sedan mer utförlig information från SOS, ambulans, polis och styrkeledaren. Veronica berättar att man lär sig med tiden vad texten på sökaren betyder, vad som väntar och hur man bäst förbereder sig.

- Oftast kommer vi före ambulansen. Det ger våra invånare en trygghet att vi kan vara snabbt på plats, säger Veronica.

I Smålandsstenar arbetar 19 deltidsbrandmän uppdelade i utryckningsgrupper med fem personer i varje, en styrkeledare och fyra brandmän. Att komma med i gemenskapen har varit väldigt lätt berättar Veronica och säger att det är ett fantastiskt härligt gäng där man vet varandras styrkor och svagheter och kompletterar varandra.

- Är du nyfiken på yrket som deltidsbrandman? Sök! Vi behöver bli fler! Det är otroligt roligt, spännande och givande. Du får vara beredd på att det tar mycket tid men det är värt det, säger Veronica.

Vill du bli deltidsbrandman?

Har du frågor och funderingar kring yrket, eller vill du testa om det passar dig? Kontakta Stefhan Martinsson som samordnar rekryteringen, telefon 0371-810 00.

- De personer som trivs bäst med yrket är ofta empatiska gruppmänniskor som gillar utmaningar, att lämna sin komfortzon och att hjälpa andra, säger Johan Nilsson, räddningschef.

Tester

För att bli antagen till utbildningen för deltidsbrandmän ska den sökande klara ett antal tester: rullbandstest, simning, höjdtest, klaustrofobitest, logiktest och läsförståelse. Det är dock bara rullbandstestet som måste klaras på en given nivå, de andra testerna är mer till för att den sökande ska känna att hen kommer att klara av arbetet.

Utbildning

Utbildningen till deltidsbrandman är uppdelad i olika moment. Först två veckors preparandutbildning med fokus på grunderna i sjukvård och rökdykning. Efter preparanden finns ett lokalt introduktionsprogram som respektive platschef ansvarar för. De flesta arbetar sedan som aspirant i 1-1½ år innan den sista delen av utbildningen görs. Den består av åtta veckor med distansutbildning och/eller utbildning på plats i Revinge, Skåne och arrangeras av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Utbildningen består av både teori, praktik och prov. C-körkort är ett krav och det kan man ta med bidrag från arbetsgivaren någon gång under det första anställningsåret.

- Det är en fantastisk utbildning med otroligt bra instruktörer. Jag har lärt mig så mycket, säger Veronica.

Räddningstjänsten Gislaved och Gnosjö

Räddningstjänstens vision är att alla människor i vår region ska ha en trygg och säker miljö samt att olycks- och brandriskerna ska minskas. I Gislaveds kommun har vi gemensam räddningsnämnd tillsammans med Gnosjö kommun.

Räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö består av en heltidsstyrka som finns på brandstationen i Mossarp mellan Gislaved och Anderstorp och sex deltidsstyrkor i Burseryd, Gnosjö, Hestra, Hillerstorp, Reftele och Smålandsstenar. Inom heltidsstyrkan arbetar ungefär 35 personer och inom deltidsstyrkan runt 120 personer.

- Vår utmaning är att hitta personal. Vi söker deltidsbrandmän till flera orter. Sök, och gör en insats för din ort, säger Johan.

Räddningstjänsterna i länet hjälps åt

Inom Jönköpings län har räddningstjänsterna ett unikt samarbete, RäddSam-F för att samverka och hjälpas åt före, under och efter en olycka. Johan berättar att brandmännen i vår kommun har åkt till flera andra kommuner i länet för att hjälpa till. I år har vi exempelvis lånat ut personal till skogsbränderna på höglandet och branden vid soptippen i Vaggeryd.

- Den som deltar i en insats på annan ort i länet kommer hem med nya kunskaper och en känsla av personlig utveckling, säger Johan.

Anställningen

Som deltidsbrandman är du anställd inom kommunens räddningstjänst. Räddningstjänsten betalar ersättning för den tid du har beredskap, 4 000 kr/vecka. Dessutom får du ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning.

Sidan uppdaterades senast: