Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Politiker från Uganda besöker mentor i Gislaved

Carina Johansson (C), kommunalråd för oppositionen är mentor i ett internationellt ledarprogram. Nu har hennes adept besökt Gislaved.

Carina Johansson är tillsammans med 15 andra kvinnliga svenska toppolitiker mentor i ett internationellt ledarprogram för kvinnor. Tidigare i år besökte gruppen Kenya för en uppstart av programmet. Där träffades de svenska mentorerna och deltagarna vilka kommer från 21 samarbetsländer i Afrika, Asien och Östeuropa. Under 18 månader ska de få coachning, utbildning och stöttning för att bli bättre ledare och politiker. Nu har deltagarna besökt Sverige.

- Det är spännande att få lära känna kvinnor från olika länder som arbetar med politik. Förutsättningarna för att vara kvinna och politiker i Sverige är väldigt bra. Tyvärr är det inte likadant i andra länder. Det är intressant att höra om olika villkor, kunna jämföra och dela med sig av erfarenheter, säger Carina Johansson.

Besök i Sverige och Gislaved

Besöket i Sverige började med en veckas utbildning för deltagarna i Visby och fortsatte med en workshop i Stockholm för alla deltagare och mentorer. Som avslutning fick deltagarna skugga sin mentor några dagar. Carina Johansson tog med sin adept, Nassali Lawrencia på olika studiebesök inom jordbruksnäringen, visade upp den politiska vardagen i Gislaved, besökte Region Jönköpings län och åt svensk mat tillsammans med Centerkvinnorna i kommunen.

Carina och Nassali klappar en kalv.

Ett av studiebesöken gjorde Carina Johansson och Nassali Lawrencia på Kalset mjölk utanför Skeppshult.

Olika men också lika

Förutsättningarna för en kvinnlig politiker i Uganda skiljer sig mycket från Sverige. Korruption och mutor hör till vardagen och för att få röster behöver politikern ta av sina egna pengar för att finansiera exempelvis ett projekt. Miljöfrågorna som Nassali Lawrencia tycker är viktiga har också andra utmaningar. Träd har huggits ner under många år och även om nya planteras får de inte chans att växa upp eftersom det finns frigående djur överallt som äter upp plantorna. Infrastruktur är en annan fråga som Nassali Lawrencia tycker är viktig. I Uganda är det svårt för människor att förflytta sig på ett enkelt sätt. Under resorna till Visby, Stockholm och Gislaved har Nassali Lawrencia sett mycket av svensk infrastruktur och natur.

- Ni har verkligen fina vägar och gott om allmänna kommunikationer. Och färgerna i naturen, löven, jag har aldrig sett något sådant, säger Nassali Lawrencia.

Att vara en kvinnlig förebild är också viktigt för Nassali Lawrencia. Hon berättar att hennes sex barn är väldigt stolta över att hon tog chansen att vara med i ledarprogrammet och att det också öppnar upp för dem att det finns möjligheter utanför Uganda.

- Ledarprogrammet är väldigt bra. Jag har bland annat lärt mig att göra bättre presentationer, planera möten och fått nya vänner. Jag är verkligen tacksam över den här möjligheten, säger Nassali Lawrencia.

Förutom politiken har Carina Johansson och Nassali Lawrencia andra gemensamma intressen, som odling, växter och miljöfrågor. Båda odlar grönsaker på sina gårdar. Carina Johansson odlar potatis, morötter, rödbetor, majs och squash medan Nassali Lawrencia odlar majs, ris, potatis och banan.

- Ni äter mycket råa grönsaker i Sverige, det ska jag börja göra hemma också. Annars äter vi bara kokta grönsaker, säger Nassali Lawrencia.

De svenska mentorerna och deltagarna samlades för några dagars gemensamt arbete i Stockholm.

De svenska mentorerna, deltagarna samt personal från ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting samlades för några dagars gemensamt arbete i Stockholm.

Mentorskap som både ger och får

Som mentor märker Carina Johansson att hon har mycket att dela med sig av. Efter nästan 30 år inom politiken har hon hunnit med frågor inom olika områden, som barn- och utbildning, socialtjänst, kommunövergripande frågor samt sjukvård och kommunikationer inom regionen.

Under dagarna i Stockholm delade mentorerna med sig av sina erfarenheter och hade dialog med deltagarna. Bland annat pratade de om hur man kan använda sociala medier, hur man gör så att alla mötesdeltagare får göra sin röst hörd och hur man planerar ett bra möte.

- Att vara med i ledarskapsprogrammet är fantastiskt roligt. Jag kan bidra till att utveckla kvinnor i andra länder samtidigt som jag själv lär mig mycket och har hittat nya vänner både bland mentorerna och bland deltagarna, säger Carina Johansson.

Fram till nästa gång alla träffas, i april 2017, kommer mentorer och deltagare att ha kontakt via e-post och sociala medier för att diskutera vidare och dela med sig av tips och råd.

Utvecklas som ledare

Det internationella ledarprogrammet drivs som ett projekt under 18 månader av ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati. Syftet är att stärka politikerna i deras uppdrag som politiska ledare samt att utbyta erfarenheter. Deltagarna ska under ledarprogrammet skriva dagbok och "arbeta med strategiska och viktiga frågor för att uppnå en förändring i sitt uppdrag eller ledarskap". Målet med projektet är att ge stöd till kvinnor i ledande positioner, stärka demokratin och öka jämställdheten.

Sidan uppdaterades senast: