Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Karolina Person i hörnan med utklädningskläder.

Yrket: bibliotekarie

Vad gör de som arbetar på biblioteket? Läser de böcker och stoppar in dem på rätt ställe i hyllan hela dagen? Möt Karolina Persson som berättar hur det är att arbeta som bibliotekarie.

Karolina Persson har arbetat som barn- och ungdomsbibliotekarie inom Gislaveds kommun i snart sju år. Alla dagar ser olika ut på biblioteket, berättar hon och menar att hennes jobb först och främst handlar om att arbeta med människor, om att förmedla information och kunskap. Böckerna leder i förlängningen till att läsaren ser sig själv och andra på ett nytt sätt. För Karolina är böcker och den kunskap läsning ger väldigt viktigt.

- Jag tycker att det är jätteroligt att läsa, det har jag alltid gjort, men att jobba som bibliotekarie handlar om att få andra att tycka att det är kul och givande att läsa. Att hitta rätt bok för rätt person. Det är svårt, men roligt! När jag lyckas känns det riktigt, riktigt bra, säger Karolina.

Problemlösning och att få tänka ut olika sätt och strategier för att nå bibliotekets mål är också något som Karolina tycker är utvecklande och givande. Ett av de övergripande målen för mig som arbetar med barn är att barn och unga ska läsa mer, men hur får man det att hända, funderar Karolina. Det räcker inte med att vi köper in en massa böcker som vi ställer i hyllorna. Det är bara början.

- Egentligen är det inte alls böckerna som är det viktiga, det är alla som ska läsa dem. Det är de som är målet med verksamheten, säger Karolina.

Betydelsefullt arbete

I arbetsuppgifterna ingår det att köpa in böcker, ta emot skolklasser för ”bokprat”, att planera olika aktiviteter och evenemang, att stå vid disken och prata med besökare och hålla sig uppdaterad om de böcker som finns på biblioteket.

Aktiviteter och evenemang är en viktig del på biblioteket i Gislaved. Det kan vara film, teater, föreläsare, e-sport eller att besökaren får vara medskapare. Karolina har själv bland annat varit med i en pod, Cirkelpodden, varit utklädd till zombie, använt en vinkelslip och byggt en liten bil. Dessutom har hon hittat ett faktafel i en bok om August Strindberg.

- Den här blandningen gör mitt arbete fantastiskt intressant, säger Karolina. Det känns som om jag gör något viktigt, något betydelsefullt. Jag får jobba med att göra världen bättre.

Just att göra världen bättre kommer Karolina ofta tillbaka till. Hon ser sitt jobb som en viktig del i arbetet med demokratin i samhället och vill verkligen hålla den dörren öppen för alla.

- När man lär sig att läsa och ta del av information får man mycket lättare att påverka det liv som man vill leva och hur samhället ska vara, säger Karolina.

Bokprat

Bokprat arrangeras för alla andra- och femteklassare i Gislaved. Fyra gånger per läsår får de på skoltid komma till biblioteket och träffa en bibliotekarie som tipsar om bra böcker. Sedan får varje barn hjälp att välja ut en bok att låna. Till mellanstadieelever rekommenderar Karolina ofta serien Amulett av Kazu Kibuishi.

- Efter ett bokprat kommer eleverna ofta tillbaka på sin fritid för att låna fler böcker. Det är verkligen roligt när ett barn säger att en bok är jättebra och vill läsa nästa del i serien. Då har jag lyckats, säger Karolina.

Utbildning

Många som utbildar sig till bibliotekarie läser biblioteks- och informationsvetenskap som är en treårig högskoleutbildning. Det går även att läsa magister- och masterprogram för bibliotekarier. Utbildningen är teoretisk eftersom det finns olika yrken inom biblioteksyrket. Exempelvis barnbibliotekarie, ungdomsbibliotekarie, skolbibliotekarie eller forskningsbibliotekarie. En del företag anlitar också bibliotekarier men då heter de informationsspecialist istället, utbildningen är dock samma. Alla är informationsexperter på ett eller annat sätt. Karolina har en kandidatexamen i idé- och lärdomshistoria samt en masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.

Framtiden som bibliotekarie

Förutsättningarna för vårt arbete förändras hela tiden, berättar Karolina. Hon tror att hon kommer att arbeta på ett annat sätt om 10 år även om frågorna kan vara likadana. Idag är pappersboken fortfarande normen, men det kan förändras och hur det påverkar bibliotekens verksamhet i framtiden är svårt att veta.

- Jag är inte orolig för att min kompetens blir överflödig, men biblioteket kommer nog att se annorlunda ut i framtiden. Min biblioteksguru David Lankes säger att ett rum fyllt med böcker bara är en garderob, ett tomt rum med en bibliotekarie i är ett bibliotek. Det synsättet försöker jag bära med mig. Det ställer väldigt höga krav på oss bibliotekarier, men det gör oss också väldigt viktiga, säger Karolina.

Hitta läslusten

En utmaning som Karolina ser i sin vardag är att stimulera besökaren till läsning, även de som sällan eller aldrig besöker biblioteket. Att väcka nyfikenheten och lusten. Hon vill hjälpa de som identifierar sig själva som icke-läsare att känna att läsningen tillhör dem också och att det finns många vägar till läsning. Det kräver ett engagemang och ett arbete att läsa en text, det måste besökaren själv göra. Vår ambition är att inspirera till det, förklarar Karolina. Vi kan hjälpa till att hitta rätt bok och ha goda förutsättningar runtomkring som öppettider, anpassade medier, lånetider, ett bra utbud och närheten till läsaren, men själva läsandet kan vi inte göra åt våra besökare.

Vem passar yrket för?

Det räcker inte med att du tycker det är roligt att läsa för att bli en bra bibliotekarie, menar Karolina. Du måste framförallt tycka om att förmedla den känslan och arbeta läsfrämjande mot en större allmänhet. Karolina berättar att biblioteket har ett särskilt uppdrag att nå barn och unga, funktionshindrade och människor med ett annat modersmål än svenska.

- Som bibliotekarie bör du vara utåtriktad och ha lätt för att knyta kontakter. I mötet med en annan människa måste du snabbt kunna läsa av vad den personen har för behov och vilken typ av information som kan passa. Då måste man kunna lyssna in och vara närvarande, säger Karolina.

Är du nyfiken på om yrket passar dig?

Hör av dig till något bibliotek i närheten och fråga om det finns möjlighet att sommarjobba eller praktisera.

- Det är väldigt roligt att vara bibliotekarie! Det är ett mångfacetterat yrke med en stor frihet att kunna planera verksamheten. Här i kommunen har vi fördelen att ha väldigt fina bibliotek också. Man satsar väldigt mycket på biblioteken och kultursektorn, det är jag väldigt tacksam över, säger Karolina.

Biblioteken i Gislaveds kommun

Det finns sju bibliotek och en bokbuss i Gislaveds kommun. Tillsammans har de ungefär 190 000 besök varje år. Biblioteken, som finns i Anderstorp, Broaryd, Burseryd, Gislaved, Hestra, Reftele och Smålandsstenar ingår i kulturförvaltningen där det totalt arbetar 34 personer, 21 av dem på biblioteken. Övriga arbetar på Gislaveds konsthall, Kulturplatån och som kultursekreterare.

Biblioteken i Sverige styrs av bibliotekslagen som säger att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det görs genom att biblioteken lyfter fram litteraturen i olika sammanhang och stimulerar människors intresse för utbildning och upplysning. Även forskning, digital delaktighet och övrig kulturell verksamhet ingår i bibliotekens uppdrag.

- Bibliotekens arbete är väldigt omfattande och betydelsefullt. Det ger oss utmaningar varje dag och jag är väldigt stolt över det arbete som mina medarbetare gör. Vi kan erbjuda mycket kunskap och olika möjligheter att ta till sig litteratur och kultur runt om i kommunen, säger Magnus Jonsson, kulturchef.

Kulturvår 2017

I kommunen finns det ett rikt kulturliv där musik, teater, konst, dans och kulturhistoria värnas av många aktiva, både i kommunens regi och i föreningars regi. Det erbjuds en stor blandning av arrangemang, evenemang och andra kulturaktiviteter som presenteras varje halvår i ett kulturprogram. Kulturprogrammet för våren 2017 är rykande färskt och innehåller bland annat sagoverkstad, bildverkstad, teater, bokcirklar, författarbesök, utställningar, konserter och nyheten Sommarsalong 2017. Läs mer om alla arrangemang och aktiviteter i Kulturvår 2017 Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterades senast: