Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Logotyp för Heltid en rättighet - deltid en möjlighet

Heltid för alla (som vill ha det)

Som första kommun i Jönköpings län och bland de första i hela landet anställer nu Gislaveds kommun enbart personer på heltid.

Enda undantaget är tjänster kortare än tre månader samt deltidsbrandmän.

Andra kommuner som jobbar med denna fråga gör det inom någon eller några förvaltningar, men det som gör Gislaved unikt, är att det är den första att ha tagit ett helhetsgrepp över samtliga anställda i alla förvaltningar.

- Frågan om heltid är mycket viktig ur ett jämställdshetsperspektiv. Därför känns det extra bra att vi fått ett så fint utfall, säger kommunens projektledare Ebba Krumlinde.

Heltid en rättighet – deltid en möjlighet

Projektet som pågått mellan 2015 och 2016 har syftat till att erbjuda alla, redan tillsvidareanställda, en heltidstjänst i botten, med möjlighet att arbeta deltid om man önskar.

En enkät till samtliga tillsvidareanställda har genomförts som visade att 324 personer ville ha en förändrad sysselsättningsgrad. Av dessa har 301 personer fått den sysselsättningsgrad de önskat. Det flesta har velat gå upp i tid, men närmare en tredjedel har valt att arbeta mindre.

- Det är mycket glädjande att kunna erbjuda alla anställda heltid. Vill man sedan själv jobba deltid så finns ändå tryggheten att anställningen i botten är på heltid, säger Ebba Krumlinde.

Närmare 300 fler heltidsanställda

Just nu pågår en slutlig sammanräkning av hur många fler heltidsanställda kommunen fått de senaste två åren. De preliminära siffrorna visar att närmare 300 fler anställda nu arbetar heltid.

Marie Johansson, kommunstyrelsens ordförande är mycket nöjd över att projektet är genomfört med bra resultat.

- Med stor ödmjukhet, envishet och ett öppet sinne har vi lyckats med detta arbete. Allt går om man gör det tillsammans. Ett stort grattis till alla som arbetar i Gislaveds kommun, det är ett stort steg att kunna få ha en heltidstjänst i botten på sin anställning, säger Marie Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Sidan uppdaterades senast: