Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Förebygg problem med råttor

Problem med råttor har blivit allt vanligare men det är viktigt att hålla dem borta från vår inomhusmiljö.

Råttor trivs där människor finns och främst i fuktiga miljöer som till exempel källare. Råttorna kommer inte från avloppsnätet utan lever av våra sopor och mat som läggs ut till bland annat fåglar. De är allätare och en allvarlig smittospridare.

Råttorna bor under byggnader och hus eller i stora gångsystem i marken. Det räcker med ett hål stort som diametern på en enkrona för att råttan ska komma igenom och ta sig in i byggnader. Och om oturen är framme kan råttorna ställa till stora skador.

Fastighetsägarens ansvar

Bekämpning av råttor pågår på flera platser men så länge det finns tillgång till mat kommer de att finnas kvar. Därför är det viktigt att behållare för sopor och matavfall/kompost är hela och har ett lock som stängs ordentligt.

Ytterst ansvarig för problem med skadedjur är fastighetsägaren själv men det finns flera saker du kan tänka på för att förebygga problem:

  • slänga alla sopor i täta kärl
  • se till att locken på soptunnor och komposter hålls stängda
  • hålla rent under fågelbord och andra platser där djur matas
  • använda papperskorgar på allmänna platser
  • täpp till hål och se till att det inte finns några vägar in i hus eller byggnader
  • inte samla skräp/bråte på tomten

Sidan uppdaterades senast: