Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Arbetsmarknads- och etableringsministern imponerad

Kommunens val att heltid är norm och det stöd som erbjuds till långtidsarbetslösa gjorde arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) imponerad.

Under tisdagen gjorde arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) verksamhetsbesök på vård- och omsorgsboendet Mariagården i Smålandsstenar. Områdeschef Lars Svensson berättade om boendet och de framtida utmaningarna kring rekrytering. På Mariagården arbetar man på olika sätt för att ta tillvara på den kompetens som finns och låter medarbetare komma med förslag och synpunkter.

När Lars Svensson berättade att i Gislaveds kommun är heltid norm efter ett projekt som har pågått 2015-2017 fyllde kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S) i att nu är 91 % av alla medarbetare anställda på heltid. Socialförvaltningen, där Mariagården ingår, har ökat från 42 % (2015) till 89 % (2017).

- Så roligt! Verkligen imponerande att ni har gjort heltid till norm och dessutom i en imponerande stark takt. Det är en viktig trygghet med heltid, säger Ylva Johansson.

Gruppbild

Personalen på Mariagården visade stolt upp sitt arbete för Ylva Johansson. Från vänster: Annika Borg, Christel Heijel, Lars Svensson, Ylva Johansson, Frida Lovestål och Maria Hänninen.

Hjälp ut i arbetslivet

Ylva Johansson fick även veta mer om hur kommunen arbetar med personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Sara Steffensen, områdeschef på arbetsmarknadsorganisationen och Susanna Olsen, programområdeschef berättade om olika möjligheter för att stärka och stimulera personer att söka och få ett arbete för att därigenom få en egen försörjning. För att snabbare komma in på arbetsmarknaden erbjuder kommunen tre lokala jobbspår (industri, vård och omsorg samt barn och fritid). Praktiksamordning är ett annat exempel. Där ingår Extratjänster, där den arbetssökande efter en noggrann matchning får jobb som resurs inom kommunala verksamheter. Läs mer om den arbetsträning och praktik som erbjuds.

På Navigatorcentrum erbjuds stöd till unga människor mellan 16-29 år som inte studerar eller arbetar. Stödet består bland annat av olika former av praktik, hjälp med att komma igång med studier eller vägledning av en ungdomscoach. Läs mer om Navigatorcentrum.

Språkträning som komplement till SFI

På Ylva Johanssons fråga kring hur nyanlända får hjälp med språket förutom genom Svenska för invandrare, SFI, berättade Sara Steffensen om Kunskapscentrum. Där får nyanlända hjälp med kompetensutveckling och studiebesök som förberedelse till arbete. Svenska språket tränas genom olika teman och deltagarna får lära sig hur det fungerar att arbeta i Sverige, hur man gör en budget och hur det svenska samhället är uppbyggt.

- Så duktiga ni är. Jag vill gärna visa upp ert arbete som ett gott exempel, säger Ylva Johansson.

Gruppbild

Malin Aronsson, kommundirektör, Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Niclas Palmgren (M), kommunalråd för näringslivsfrågor uppskattade Ylva Johanssons besök.

Sidan uppdaterades senast: