Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Folkomröstning om placering av simhall

Parlamentariska kommittén i Gislaveds kommun har beslutat om att föreslå att en folkomröstning ska ske för att avgöra var kommunens nya sim- och badanläggning ska byggas.

Parlamentariska kommittén består av representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige.

Det är den politiska majoriteten i kommunen, som består av S, M och MP som lagt förslaget om en folkomröstning. Man anser att frågan om placering är stor och viktig, framför allt för att det blir en av de största enskilda investeringar som Gislaveds kommun någonsin gjort.

Två förslag att välja mellan

Folkomröstningen kommer att hållas samtidigt som valet till kommun, landsting och riksdag den 9 september 2018.

Det kommer gå att rösta på två förslag. Det ena förslaget innebär att anläggningen placeras i Gisleområdet i Gislaved, det andra att den placeras i Mossarp-området mellan Gislaved och Anderstorp.

Beslutades efter votering

Beslutet i den parlamentariska kommittén var inte enhälligt utan gick till votering.

  • Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna samt Liberalerna var samtliga för en folkomröstning.
  • Centern och Kommunisterna var emot förslaget om folkomröstning.
  • Sverigedemokraterna avstod från att delta i voteringen.
  • Vänsterpartiet var inte representerade när beslutet togs.

Beslut om folkomröstning avgörs av kommunfullmäktige

Beslutet av parlamentariska kommittén om att föreslå en folkomröstning ska nu ha sin demokratiska gång. Kommittén får nämligen inte besluta om folkomröstning. Det måste göras av kommunfullmäktige. Ärendet är planerat att tas upp i fullmäktige i april månad.

Kommentarer efter beslutet i parlamentariska kommittén

Niclas Palmgren (M): - Förslaget att Gislaveds kommun ska genomföra sin första folkomröstning är stort, samtidigt rör det också en stor fråga som kommer få konsekvenser på vilket sätt vi ska utveckla vår samhällsplanering för hela kommunen. Det är därför rimligt att alla medborgare ska få chansen att tycka till.

Marie Johansson (S): - Då platsen om var en sim- och badanläggning blivit viktig och då detta beslut är en av de största investeringar som kommunen kommer göra framåt är det skäligt att ha en folkomröstning.

Peter Bruhn (MP): - Det är två goda förslag med olika anslag man kommer kunna rösta på. Ett som är långsiktigt ur samhällsutvecklingskaraktär och ett som utvecklar det befintliga. Vi tycker det är klokt att invånarna får avgöra.

Lars Park (L): - Vi har ett stort ansvar. I en så här stor fråga anser vi att det är viktigt att kommunens invånare får säga sitt.

Pia Skogsberg (KD): - Vi i Kd ville ha sett till att vi kunde behållit alla våra tre badhus i kommunen och inte slita och träta mer om dessa frågor. Vi hade kunnat lappa och laga badhusen ett tag men det hade inneburit att vi inte hade förvaltat kommuninvånarnas skattepengar väl. Nu får invånarna i Gislaveds kommun säga sitt i denna komplicerade fråga.

Sidan uppdaterades senast: