Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

EU-flaggan

EU-veckan kommer till Gislaved

För att uppmärksamma EU och internationella frågor arrangeras Europaveckan i Jönköpings län mellan den 7 och 13 maj.

Med bland annat föreläsningar, seminarier och prova på-aktiviteter ska Europaveckan inspirera, ge kunskap och sätta EU på kartan i vårt län.

I Gislaved kommer vi den 7 maj att sätta upp ett hållbarhetsbås i ljushallen i kommunhuset. Där kommer det att hållas panelsamtal om kopplingen mellan Gislaved och EU med fokus på hållbarhetfrågor. Samtalen kommer webbsändas direkt i kommunens sociala medier.

Dagen avslutas med en föreläsning med SR:s tidigare utrikeskorrespondent Vladislav Savic med rubriken ”Trump och nationalismen – ett nytt 30-tal idag”, ett samarrangemang med Europa direkt Jönköpings län.

Aktiviteter även för våra gymnasieelever

Gislaveds gymnasium är ambassadörsskola för Europaparlamentet och kommer därför uppmärksamma EU-veckan. Hela veckan kommer det finnas en utställning om EU på biblioteket som elever på samhällsprogrammet åk 3 har gjort samt serveras mat med Europeiskt tema i skolmatsalen. Under EU-dagen, 9 maj, kommer det att på gymnasiet anordnas Kahoot (frågesport) med EU-tema och EURES – vägledare finns på plats för att informera om möjligheterna att arbeta i Europa.

Program för EU-veckan för dig som invånare

Hela veckan

Plats: Gislaveds bibliotek, Gislegatan 5, Gislaved
Utställning om EU:s ekonomiska samarbete av elever från samhällsvetenskapliga programmet Gislaveds gymnasium.

Måndag den 7 maj

Panelsamtal

Plats: Kommunhuset, Stortorget 1, Gislaved

09.00 panel social hållbarhet 10.00 panel ekologisk hållbarhet 11.00 panel ekonomisk hållbarhet 13.00 panel Erasmus utbyte, EU skola: 14.00 frågestund EU

Vladislav Savic

Vladislav Savic föreläser på Gislaveds bibliotek.

Föreläsning: Trump och nationalismen – ett nytt 30-tal idag?

Plats: Gislaveds bibliotek, Gislegatan 5, Gislaved Tid: 17.00-18.00
Kostnad: gratis, begränsat antal platser.

Världen skakas om och nya allianser uppstår i en allt osäkrare politisk omvärld. Trump, Erdoğan, Putin, Orbán; populister och extremnationalister är på väg till eller besitter redan makten på många platser idag och med det ändras världsbilden från en dag till en annan.

Är begreppet ”demokrati” hotat och riskerar EU att splittras i denna nya omvälvande tid? Vladislav Savic, tidigare utrikeskorrespondent vid Sveriges Radio, ger oss en genomgång kring utvecklingen i Europa och USA.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Europa Direkt Jönköpings län.

Sidan uppdaterades senast: