Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Det nya vattenhjulet och dammluckan.

Kärt minnesmärke åter på plats vid dammen i Anderstorp

Efter att ha varit ur funktion en längre tid återinvigdes idag ett av Anderstorps mest kända minnesmärken, det gamla vattenhjulet vid Mofors kvarndamm på Ågatan.

Uppskattningsvis ett 60-tal Anderstorpsbor och andra intresserade trotsade regnet för att fira att det nu sitter ett hjul på plats igen i dammen. Tekniska nämndens ordförande, Jörgen Karlsson (S) höll i invigningstalet.

- Det har varit borta i många år så det är väldigt kul att se hjulet på sin plats igen. Nu får vi hoppas att vattnet fylls på i dammen och att vi får se det snurra, säger Jörgen Karlsson (S).

Från vänster: Jörgen Karlsson (S), tekniska nämndens ordförande, Per Lorentsson (M), tekniska nämndens vice ordförande.

Från vänster: Jörgen Karlsson (S), tekniska nämndens ordförande, Per Lorentsson (M), tekniska nämndens vice ordförande.

Även tekniska nämndens vice ordförande Per Lorentsson (M) var på plats under invigningen. Han är också nöjd över att hjulet kommit på plats igen.

- Det gamla hjulet var ju i väldigt dåligt skick och gick sönder och var helt enkelt tvunget att plockas bort. Det känns jättekul att det är tillbaka, jag gick i skolan här i Anderstorp och har sett hjulet flera gånger när man åkte fram och tillbaka, det är verkligen en känd symbol för orten, säger Per Lorentsson (M).

Helt nytillverkat

Hjulet som sitter på plats nu är nyproducerat och tillverkat av senvuxen fura med täta årsringar och struket med tjära och olja. Anledningen till att man blev tvungen plocka bort det gamla var att det inte klarade påfrestningarna med is och kraftigt vattenflöde.

- Det gamla hjulet hade blivit allt sämre, kvistar och pinnar fastnade i det och satt kvar. Vi tog upp frågan om renovering, men insåg att det var i sådant skick att det inte fanns mycket annat än att beställa ett nytt, berättar Jörgen Karlsson (S).

Ny dammlucka

Förutom det nya hjulet har man även bytt till en ny dammlucka med ett galler som ska hindra kvistar och annat att följa med i vattnet och fastna.

- Med den nya dammluckan kommer vi nu kunna reglera flödet så att vattnet inte når fram till hjulet när det fryser, säger Ulrika Frimodig Lust, kommunens stadsträdgårdsmästare.

Bygget har fungerat väldigt bra och eftersom vattennivåerna varit så låga i år har det varit optimalt läge för arbete i dammen, berättar Ulrika Frimodig Lust. Det är tekniska förvaltningens egen personal som har monterat luckan och gjort anpassningar på dammen, och som även fortsättningsvis ska sköta hjulet.

Minne av Mofors bruk

I området där kvarnhjulet och dammen idag är beläget låg tidigare järn- och metallvarufabriken Mofors bruk mellan 1874-1965. Bruket revs under sjuttiotalet. I efterhand bestämdes det att ett minnesmonument över bruket.

Bildspel från invigningen

Sidan uppdaterades senast: