Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Välbesökt öppet hus på räddningstjänsten

Över 1000 personer besökte under lördagen det öppet hus som räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö arrangerade tillsammans med sina samarbetspartners.

- Jag är otroligt stolt över vår verksamhet. Vi gör skillnad, säger räddningschef Johan Nilsson.

Det är 30 år sedan lokalerna i Mossarp mellan Gislaved och Anderstorp byggdes. Detta firades under lördagen med olika aktiviteter och uppvisningar av hur räddningstjänst, polis och ambulans samarbetar vid olyckor. Filmer från dessa uppvisningar hittar du längre ner på sidan.

Försvarsmakten, Assistancekåren samt frivilligorganisationerna Lottakåren och Rapid relief team visade också upp sina verksamheter. Hos Assistancekåren var det många barn som passade på att köra lådbilar.

Släcka bränder är bara en del av verksamheten

Räddningstjänsten har 160 anställda och ett 30-tal fordon som dygnet runt är redo att hjälpa till vid olyckor. Johan Nilsson berättar att den största tiden ändå används till förebyggande arbete. Det handlar om övning och utbildning för den egna personalen samt att hålla kläder och materiel bra skick. Dessutom utbildas 2000 privatpersoner varje år i brandskydd och HLR, hjärt- och lungräddning. Man träffar alla elever i förskoleklass samt årskurs 2, 5 och 8 i de två kommunerna och gör dessutom 150 tillsyner, kontroller så att lagarna om brandskydd följs av företag och offentliga organisationer.

- Den bästa olyckan är den som aldrig händer, säger Johan Nilsson. Det känns bra att vi bidrar till att göra kommunen så trygg och säker som möjligt genom att förebygga olyckor.

Johan Nilsson och Niclas Palmgren talar till besökarna på öppet hus.

Johan Nilsson och Niclas Palmgren hälsade alla besökare välkomna till öppet hus och skickade med budskapet: Bli deltidsbrandman!

Bli deltidsbrandman!

- Vi behöver fler deltidsbrandmän som vill vara med och hjälpa människor på sin hemort att känna sig trygga i sin vardag, säger Niclas Palmgren (M), räddningsnämndens ordförande.

En deltidsbrandman arbetar på någon av stationerna i Burseryd, Gnosjö, Hestra, Hillerstorp, Reftele eller Smålandsstenar. Var fjärde vecka bär man en sökare och är beredd att åka på ett larm om den börjar pipa.

- Att jobba som deltidsbrandman är väldigt spännande och det ena larmet är inte likt det andra. Om du blir anställd kommer du att få en utbildning som innehåller allt från rökdykning till sjukvård och djurlivräddning, säger Johan Nilsson.

Läs mer om arbetet som deltidsbrandman.

Många barn ville sitta i polisbilen

Områdespolisen Ulrika Andersson framför en polisbil.

Områdespolisen Ulrika Andersson fanns på plats för att prata med besökarna och låta intresserade provsitta polisbilen.

För att arbetet vid olyckor ska fungera krävs samarbete mellan olika organisationer. Områdespolisen Ulrika Andersson är en av de som fanns på plats för att visa polisbilen och prata med besökarna. Hon berättar att framförallt barnen tycker att det är spännande att få sitta i en polisbil och att det är ett bra tillfälle för henne och hennes kollegor att prata med människor och få tips kring vilka frågor allmänheten tycker är viktiga.

Uppskattad dag

Linda Stavenrot arbetar till vardags som förvaltningssekreterare på räddningstjänsten. Under dagens öppet hus tog hon emot besökarna och pratade med dem när de gick hem.

- De som går härifrån är jättenöjda. De tycker att det har varit intressant att träffa de olika utställarna och roligt att ta del av aktiviteterna, säger Linda Stavenrot.

Bildspel från räddningstjänstens öppet hus

Film från uppvisning 1

Singelolycka i trafiken där taket på bilen behöver klippas bort för att föraren ska kunna lyftas ut ur bilen.

Film från uppvisning 2

En person tänder eld på två bilar. Räddningstjänsten visar hur släckning av eld i en brinnande bil går till.

Sidan uppdaterades senast: