Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Bilder och tips från Fokus Hållbarhetsveckan

Temaveckan Fokus Hållbarhet bjöd på en mängd spännande aktiviteter i syfte att inspirera och engagera om hur vi förhåller oss till vår närmiljö och omvärld

Under Temaveckan 15-20 oktober har alla som varit intresserade kunnat ta del av kostnadsfria evenemang, workshops och föreläsningar där de globala målen och Agenda 2030 stått i fokus. Det har varit en vecka med full aktivitet runt om i kommunen och lite längre ned kan du se ett axplock av filmer och bilder från dessa . 

Kort om Agenda 2030

För dig som kanske inte hunnit bekanta dig med Agenda 2030 så kan man kort säga att den består utav 17 globala mål som antogs av FNs alla medlemsstater 2015. Agendan ska fungera som vägledning för världens länder att tillsammans nå en socialt, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling.

10 tips för hur du blir mer hållbar

1. Ät alltid svenskt kött hemma och på restaurangen. Idag är nästan hälften av
allt kött vi äter importerat. I Sverige har vi även den lägsta användningen av antibiotika i djurhållningen, vilket minskar risken för multiresistenta bakterier och antibiotikaresistens.

2. Testa vegetarisk mat och ät mer säsongsbetonade, egenodlade eller närodlade grönsaker och frukter. Djurproduktionen står för ca 20% av världens totala utsläpp av växthusgaser och grönsaker som odlas i växthus eller långt bort tar mycket energi av vårt klimat.

3. Istället för flaskvattnet. Köp en snygg återanvändningsbar vattenflaska och drick av vårt goda kranvatten.

4. Hemestra (semestra på hemmaplan).

5. Försök att inte värma din matlåda av plast i mikron. Investera i en som är gjord av glas eller värm på en tallrik istället.

6. Källsortera allt ditt skräp och släng inte prylar i onödan. Skänk saker du inte längre använder.

7. Ta cykeln om du ska åka korta sträckor. Eller kanske investera i en elcykel?

8. Åk mer kollektivt och samåk

9. Tänk på att spara i gröna och etiska fonder och aktier.

10. Var fysiskt aktiv! En daglig promenad på 20 minuter räcker för att du ska må bättre.

Video 1-"Det magiska bordet"

Under temaveckan arrangerade Socialförvaltningen "Koll På Läget"mässan i Folkets hus, Anderstorp, där det visades produkter,aktiviteter och tjänster som bidrar till hälsa och välbefinnande. Bland annat kunde man testa Tovertafel, "det magiska bordet", ett interaktivt spel i form av ljusprojektion som bland annat används i syfte att stimulera till aktivitet för personer som drabbats av demens.

Video 2 - Föreläsning med Frida Boisen

I Glashuset, Gislaved, kunde man lyssna på sociala medierexperten Frida Boisen som berättade om vikten av att utveckla sitt digitaliseringstänk och se möjligheter. Här tipsar hon om att testa sända live via Facebook och Instagram.

Bildspel från Fokus Hållbarhet 15-20 oktober

 

Sidan uppdaterades senast: