Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Kommunens första diplomerade måltidspedagog

Frida Ambjörnsson som är kock på Strandsnäs förskola i Smålandsstenar blir kommunens första diplomerade måltidspedagog och vill inspirera barnen att bli klimatsmarta.

Tisdagen 13 november fick 14 måltidspedagoger från hela Sverige ta emot sitt utbildningsdiplom vid en cermoni i Falköping i samarbete med Läromat och Måltid Sverige. Frida Ambjörnsson, som jobbar på Strandsnäs förskola i Smålandsstenar, vill inspirera föräldrar och andra kök att arbeta med ekologiska, klimartsmarta och närproducerade varor. För att skapa delaktighet med barnen så är måltidspedagogiken är ett bra startskott för alla barn, tycker Frida.

- Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället. För att skapa medvetenhet om mat och mathantering så är delaktighet med barnen i måltidspedagogiken ett bra startskott, säger Frida Ambjörnsson

Från höger:Mari Plym, Frida Ambjörnsson, Helena Johansson teamchef Gislaveds kommun och Hanna Sepp, handledare Läromat.

På Strandsnäs förskola har de under en tid arbetat med måltidspedagogik och inriktat sig på säsongsgrönsaker just för att tänka i klimartsmarta banor. Exempelvis har man gjort grönsakerna levande genom att ge dom ögon och mun och ett roligt namn som Modiga Maja majs, Pelle potatis och beta Beata för att skapa nyfikenhet hos barnen. Pedagogerna har vävt in sina teman i grönsakerna.

- Det gäller att börja i tid, för det är när barnen växer och utvecklas som mest de första 5 åren som grunden till barns matvanor läggs. Så vi måltidspedagoger har en otroligt viktigt roll att spela i landets förskolor, säger Frida Ambjörnsson.

Hon berättar vidare att en sådan liten grej som att stansa ut gurkskivor med hjälpa av ett pepparkaksmått skapar en nyfikenhet och barnet vågar testa för att det ser roligt ut. Dessutom är det ju skoj att kunna göra det tillsammans med barnen.

Sidan uppdaterades senast: