Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Gislaved och Tranemo skapar samverkan över länsgränsen

Från 1 januari 2019 kommer Gislaved och Tranemo kommun ha ett unikt samarbete över länsgränsen med gemensam bygg- och miljönämnd.

Kommunstyrelsens ordförande i Gislaved kommun, Marie Johansson (S) presenterade på måndagen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Tranemo kommun, Tony Hansen (S) den unika samverkansnämnd för bygg och miljö som etableras inför mandatperioden 2019 – 2022 med hemvist i Gislaveds kommun.

För oss i Gislaveds kommun är olika samarbeten mycket viktiga. Därför är det glädjande att vi nu ökar samverkan även över länsgränsen. Vi ser fram emot att arbeta med Tranemo kommun säger Marie Johansson.

Bakgrund till gemensam nämnd

I Tranemo kommun fanns behov av att bygga upp en helt ny enhet på mindre än sex månader vilket är ett stort projekt gällande exempelvis rekrytering och att hitta nya lokaler. Efter att ha utrett olika alternativ kom Tranemo kommun fram till att det mest effektiva vore att hitta en samverkanspart jämfört med att bygga en helt egen miljö- och byggenhet. 

Arbetet i Gislaveds kommun låg i linje med hur Tranemo vill bedriva sin verksamhet och valet föll därmed på Gislaveds kommun när ett erbjudande lagts fram.

Det blir en nystart för oss, fokus på service och bemötande med en väl inarbetad miljö- och byggenhet i Gislaveds kommun säger Tony Hansen. Vi är imponerade över det arbete som utförs, och ser fram emot att få vara med på den här resan.

Helt enigt beslut

Beslut om miljö- och byggsamverkan mellan Gislaved och Tranemo fattades i kommunfullmäktige under hösten. I båda kommunfullmäktige var politkerna helt eniga om att detta skulle genomföras. Samarbetet träder i kraft 1/1 2019.

Susanne Norberg, Bygg- och Miljöchef på Gislaveds kommun har det formella uppdraget att säkra övergången. Förvaltningen utökas i Gislaveds kommunhus och redan från början kommer två personal från förvaltningen vara på plats i Tranemo under vissa tider varje arbetsdag. Precis som innan är det för Bygg- och miljöförvaltningen en självklarhet att vara tillgängliga och upprätthålla den viktiga dialogen med kunderna.

Vi har arbetat hårt med att få klart det här till nyår, mycket är redan på plats men det blir något av en utmaning till en början . Totalt kommer tio personer rekryteras för att möta vårt utökade behov, flera av dessa tjänster är redan tillsatta. Vi kommer fortsätta hålla samma höga servicenivå som vi gjort sedan tidigare i Gislaveds kommun nu även i Tranemo kommun säger Susanne Norberg.

Samverkan över länsgränsen

Ett samarbete av detta slag, mellan kommuner över länsgränsen, är inte särskilt vanligt. Det innebär att det är två olika länsstyrelser som har tillsynsansvar. I Tranemos kommunfullmäktige har beslut redan fattats om att se över möjligheten att samverka på fler sätt, och i Gislaveds kommun funderar man kring fler spännande samarbeten på sikt.

Det är så roligt att vi får göra detta tillsammans. Den här samverkan är oerhört spännande, till nytta för oss alla och triggar oss också att se över annan samverkan. Gislaved gränsar till nio kommuner i fyra andra län. Det är viktigt att säkra god kompetens och ta vara på möjligheterna att samverka på olika nivåer avslutar Marie Johansson.

Sidan uppdaterades senast: