Frågor och svar kring coronaviruset

Vi har ett strukturerat arbetssätt för hur vi hanterar extraordinära händelser. Samverkan med länsstyrelsen och andra myndigheter sker hela tiden och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla förvaltningar arbetar utifrån de förutsättningar som gäller och tänkbara framtida scenarier.

På den här sidan har vi samlat frågor och svar kring coronaviruset.

Nationella allmäna råd och rekommendationer

De flesta pandemirestriktioner och allmänna råd tas bort från och med 9 februari. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Vissa råd och rekommendationer kommer dock fortfarande finnas kvar.

Allmänna råd och rekommendationer som upphör 9 februari

 • Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken
 • Rådet om att arbeta hemifrån. Återgången bör dock ske successivt, enligt Folkhälsomyndigheten.
 • Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus.
 • Symtomfria hushållskontakter behöver inte längre stanna hemma när någon i hushållet är sjuk.
 • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna.

Råd och rekommendationer som ligger kvar efter 9 februari

 • Alla som är över 12 år bör vaccinera sig så snart som möjligt.
 • Stanna hemma och undvik kontakt med andra om du har symtom som kan vara covid-19.
 • Vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
 • För att skydda de mest sårbara bör riskreducerande åtgärder inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen finnas kvar.

Obs! Den 1 april kommer de flesta kvarvarande åtgärder tas bort eller anpassas, enligt regeringen. Rådet om att vaccinera sig och särskilda rekommendationer för hälso- och sjukvården kommer dock att ligga kvar.

Frågor om coronaviruset? Ring 11313

Om du har frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 11313. Tjänsten är öppen dygnet runt. All information som lämnas ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Misstänker du att du är smittad av coronavirus?

Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur du kontaktar vården.

Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information och svar på frågor kring coronaviruset. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation - information från myndigheter

På Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om coronaviruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Krisinformation.se samlar också information från regionala myndigheter kring smittspridning och åtgärder som rör utbrottet av covid-19. Länk till annan webbplats.

Region Jönköpings beredskap

På Region Jönköpings webbplats kan du läsa om deras beredskap samt den senaste uppdateringen kring konstaterade fall i länet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Information på andra språk / Information in other languages

The municipality of Gislaved pays close attention to any updated information given by the Public Health Agency of Sweden.

The Public Health Agency of Sweden has published information about the coronavirus in different languages. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

If you have any questions about symptoms you may have, please read more on the region health website 1177.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

If you have any questions about the coronavirus please call the national information number 113 13.

Frågor och svar för dig som vårdnadshavare

För dig som är vårdnadshavare till barn och elever i våra förskolor och skolor finns frågor och svar samlade på följande sida:

Frågor och svar för äldre och anhöriga

För dig som brukar besöka, bor på eller har anhöriga som bor på något av kommunens särskilda boenden eller gruppbostäder finns frågor och svar samlade på följande sida:

Vad finns det för aktiviteter på hemmaplan?

I kommunen kan du ha en aktiv fritid, även i virustider. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du önskar vila eller återhämtning.

Vi har samlat tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande platser att uppleva på hemmaplan.

Vi söker personer som framförallt vill arbeta inom vården. Även inom exempelvis lokalvård, fastighetsskötsel, administration eller IT kan vi behöva hjälp. Anmäl ditt intresse till vår vikariebank så hör vi av oss.

Se separat nyhet om att kommunen söker dig som vill hjälpa till

Vill du jobba extra inom vård och omsorg?
Anmäl dig till vikariebanken för vård- och omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du jobba extra inom övriga kommunala yrken?
Anmäl dig till vikariebanken för skola/förskola och andra yrken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söker du ett tillsvidarejobb?
Här hittar du alla lediga tjänster i kommunen just nu Länk till annan webbplats..

Jag känner mig orolig och behöver någon att prata med, vart kan jag vända mig?

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd via stödlinjer och jourtelefoner. Du kan ringa, mejla eller chatta och du kan vara helt anonym om du vill.

Läs mer om vilka föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på 1177. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinnojouren Maria finns för dig som behöver stöd eller skydd på grund av våld och hot i en nära relation. Kvinnojouren Maria nås på telefon 0371-80986 eller via e-post på: kvinnojourenmaria@icloud.se

Lär mer om våld i nära relationer på vår webbplats.

Teckenspråkstolkad information kring coronaviruset

Vad kan jag göra för att minska smittspridningen?

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun och fastnar lätt på händerna. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun samt att undvika nära kontakt med någon som är sjuk.

Fyra viktiga råd:

 1. Tvätta händerna med tvål och vatten, ofta och noggrant (rådet om att tvätta så länge att du hinner sjunga Imse Vimse spindel är inte dumt). Använd handsprit om du inte har tillgång till vatten.
 2. Hosta eller nys i armvecket, eller i en näsduk som du kan kasta direkt.
 3. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att begränsa sociala kontakter för att inte riskera att smitta andra, framförallt riskgrupper.
 4. Stanna hemma om du är sjuk, även om du har milda förkylningssymtom.

Vad kan jag tänka på när jag pratar med andra eller skriver i sociala medier om coronaviruset?

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att gränsen för deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ska vara max åtta personer. Detta gäller även om personerna sitter med avstånd till varandra. Beslutet gäller från och med tisdagen den 24 november.

Det enda undantaget är begravningar där gränsen är satt till 20 personer. Länsstyrelsens beslut är fattat i samråd med regionens smittskyddsläkare.

Sidan uppdaterades senast: