Tips på lokala aktiviteter

I kommunen kan du ha en aktiv fritid, även i virustider. Ge dig ut och njut när du är frisk. Varva med digitala upplevelser när du önskar vila eller återhämtning.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö, både för dig själv eller tillsammans med familj och vänner. Kommunen är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje, eller en stilla stund med en god bok.

Här finns tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande platser att uppleva på hemmaplan.

Nu kan du även ta del av vandringsleder, elljusspår och friluftsliv via vår nyligen framtagna interaktiva karttjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteter av lugnare slag

Besök biblioteken eller deras digitala tjänster

Besök biblioteken

Öppettiderna på våra bibliotek finns på bibliotekens webbsida Länk till annan webbplats..

Boken kommer till dig

Om du inte kan komma till biblioteket kan biblioteket komma till dig. Vi plockar ihop ett bokpaket efter dina önskemål. Det kan hämtas av ett ombud eller köras hem.

Kultur som takeaway

Vill du låna, men inte gå in på biblioteket eller stanna längre än nödvändigt? Så långt det är möjligt kommer vi att leverera kultur till våra låntagare. Hör av dig till biblioteket och beställ böcker, brädspel, ljudböcker, tv-spel eller filmer för avhämtning.

Biblio – bibliotekets digitala böcker på ett ställe

Med Biblio blir det enklare att läsa och lyssna på e-medier. Ta del av bibliotekets utbud av e-böcker och e-ljudböcker på ett enkelt och smidigt sätt!

Cineasterna - se strömmad film via ditt lånekort

Via Cineasterna kan du gratis se på strömmad kvalitétsfilm, direkt från soffan. Allt du behöver är ett lånekort.

Biblioteksklassikern-podden

Lyssna när bibliotekarierna diskuterar olika klassiker. Via Spotify kan du ta del av bokcirkeln i poddformat.

Pysselpåsar

Hämta en gratis pysselpåse på Gislaveds bibliotek. Påsen innehåller material och instruktioner till enklare pyssel för barn.

Läs mer på bibliotekens webbsida Länk till annan webbplats..

Öppen vägg - måla graffiti

Dygnet runt är den öppna väggen tillgänglig för dig som vill måla graffiti. Väggen finns bakom Gislaveds konsthall och är ständigt under förändring. Även om du inte målar är den värd besök då och då eftersom den förändras regelbundet.

På Facebooksidan Graffiti Gislaved kan du digitalt följa väggens utveckling Länk till annan webbplats..

Digital utställning - Där du står

Sexton förstaårsstudenter på HDK-Valand har utforskat olika angreppssätt för att aktivera och respondera på Gislaveds sociala och kulturella historier och sammanhang. Deras digitala utställning är ett samarbete mellan HDK-Valand och Gislaveds konsthall.

Ta del av den digitala utställningen Där du står på Gislaveds konsthalls webbplats Länk till annan webbplats..

Besök ett naturreservat

Att vandra i skog och mark är som balsam för själen. Här kan du uppleva tystnaden och lugnet långt från vardagens stress och se många intressanta växter och djur. I kommunen finns tio naturreservat med skiftande karaktär. Det finns även andra vackra naturområden som exempelvis Bolmenområdet.

På länsstyrelsens webbplats kan du läsa om naturreservaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Upptäck våra parker och grönområden

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker.

För att göra utemiljön så attraktiv och trivsam som möjligt arbetar vi ständigt med förbättringar av befintliga parker, promenadstråk och planteringar. Här ska alla känna sig välkomna.

Kultur och historia

I kommunen finns en uppsjö av kulturskatter att utforska. Allt från hantverkstraditioner till spännande industrihistoria. Vill du uppleva historien bakom Gnosjöandan? Besök då ett av de spännande industrimuseerna.

På Västra Smålands webbplats kan du läsa mer om vad det finns för kultur och historia att uppleva i kommunen. Länk till annan webbplats.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Grillplatser

Det finns flera grillplatser att besöka i kommunen. Vissa sköts av kommunen och andra är privata. På vissa av grillplatserna finns det ved att använda. Tänk på att elda med hänsyn!

Hitta med hjälp av vår kartfunktion

Nu har det blivit enkelt att hitta till olika platser i kommunen. Genom en kartfunktion på webben kan du till exempel se en karta över grillplatser, utegym och lekplatser i våra orter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. Funktionen fungerar både på mobila enheter och datorer.

Gör så här:

  • Längst upp på vår startsida hittar du funktionen Karta. Klicka på den för att öppna programmet.
  • Väl inne i kartfunktionen klickar du i det du söker i Lagerlistan. Vill du till exempel få upp en karta över grillplatser i kommunen, bockar du i Fritid och turism.
  • Klicka på pilen bredvid den bockningsbara rutan för att öppna upp fler alternativ, bocka sedan i Grillplatser eller något annat du vill se på kartan. Det är möjligt att bocka i flera alternativ samtidigt.
  • Klicka på pilen bredvid den bockningsbara rutan för att se vilken symbol som avser just det du söker.

Roliga och kluriga aktiviteter utomhus

Hitta till våra utegym

Utegym finns lite överallt i kommunen. Välkommen att använda dem! De är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Du som föreningsledare får gärna använda möjligheten att förlägga träning på något av våra utegym som variation till den ordinarie träningen.

Hitta till våra spontanidrottsplatser/multiarenor

Vi erbjuder flera fina platser för spontan idrott. Spontanidrottsplatser / multiarenor finns på 5 platser i kommunen. Välkommen att använda dem! De är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra.

Lekplatser och skatepark

I kommunen finns flera lekplatser som passar barn i olika åldrar. De flesta ligger i bostadsområden. Skateparken i Smålandsstenar är öppen.

Friluftsliv, exempelvis vandringsleder, cykling och golf

Upplev vår vackra natur till fots, med cykel eller upptäck någon av våra populära golfbanor, allt från äventyrsgolf till 18 hål. Under vintern har golfbanorna begränsade spelmöjligheter.

På Västra Smålands webbplats hittar du upplevelser för stora och små. Länk till annan webbplats.

Ta en runda på motionsslingan

Ta en runda på ett motionsspår ute i naturen. I kommunen har vi nio belysta motionsspår.

Besök simhallen, bowlinghallen eller Hälsolyftet

Låna fritidsutrustning hos Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in sport- och fritidsutrustning och lånar ut gratis i 14 dagar. Fritidsbanken ligger vid Gislerinken, med ingång från gaveln mot Glashuset, Gislegatan 18.

Närnaturguider för alla orter i kommunen

I vårt närområde finns vackra naturmiljöer och fascinerande lämningar från förr. Det finns en närnaturguidde för varje ort i kommunen.

Sidan uppdaterades senast: