Tips på lokala aktiviteter

I kommunen kan du ha en aktiv fritid, även i virustider. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du önskar vila eller återhämtning.

  • Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer: tvätta händerna ofta och noga, håll avstånd till andra och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö, både för dig själv eller tillsammans med familj och vänner. Kommunen är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje, eller en stilla stund med en god bok.

Här finns tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande platser att uppleva på hemmaplan.

Nu kan du även ta del av vandringsleder, elljusspår och friluftsliv via vår nyligen framtagna interaktiva karttjänst.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi fyller på med nya aktiviteter och tips efter hand.

Aktiviteter av lugnare slag

Besök biblioteken

Försvinn in i böckernas värld, kanske vill du passa på att lära dig något nytt. I kommunen finns 7 bibliotek med ett utbud av media i olika former. Du kan även låna e-böcker, ljudböcker, filmer eller spel.

Biblioteken erbjuder även Take away. Du hämtar dina beställda böcker utanför biblioteket i Gislaved för att slippa gå in. Hör du till en riskgrupp kan du få böcker hemkörda.

Läs mer på bibliotekens webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök ett naturreservat

Att vandra i skog och mark är som balsam för själen. Här kan du uppleva tystnaden och lugnet långt från vardagens stress och se många intressanta växter och djur. I kommunen finns tio naturreservat med skiftande karaktär. Det finns även andra vackra naturområden som exempelvis Bolmenområdet.

På länsstyrelsens webbplats kan du läsa om naturreservatenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upptäck våra parker och grönområden

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker.

För att göra utemiljön så attraktiv och trivsam som möjligt arbetar vi ständigt med förbättringar av befintliga parker, promenadstråk och planteringar. Här ska alla känna sig välkomna.

Kultur och historia

I kommunen finns en uppsjö av kulturskatter att utforska. Allt från hantverkstraditioner till spännande industrihistoria. Vill du uppleva historien bakom Gnosjöandan? Besök då ett av de spännande industrimuseerna.

På Västra Smålands webbplats kan du läsa mer om vad det finns för kultur och historia att uppleva i kommunen.länk till annan webbplats

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Roliga och kluriga aktiviteter utomhus

Hitta till våra utegym

Utegym finns lite överallt i kommunen. Välkommen att använda dem! De är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Du som föreningsledare får gärna använda möjligheten att förlägga träning på något av våra utegym som variation till den ordinarie träningen.

Hitta till våra spontanidrottsplatser/multiarenor

Vi erbjuder flera fina platser för spontan idrott. Spontanidrottsplatser / multiarenor finns på 5 platser i kommunen. Välkommen att använda dem! De är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra.

Lekplatser och skatepark

I kommunen finns flera lekplatser som passar barn i olika åldrar. De flesta ligger i bostadsområden. Skateparken i Smålandsstenar är öppen.

Friluftsliv, exempelvis vandringsleder, cykling och golf

Upplev vår vackra natur till fots, med cykel eller upptäck någon av våra populära golfbanor, allt från äventyrsgolf till 18 hål.

På Västra Smålands webbplats hittar du upplevelser för stora och små.länk till annan webbplats

Ta en runda på motionsslingan

Ta en runda på ett motionsspår ute i naturen. I kommunen har vi nio belysta motionsspår.

Besök simhallen, bowlinghallen eller Hälsolyftet

Låna fritidsutrustning hos Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in sport- och fritidsutrustning och lånar ut gratis i 14 dagar. Fritidsbanken ligger vid Gislerinken, med ingång från gaveln mot Glashuset, Gislegatan 18.

Närnaturguider för alla orter i kommunen

I vårt närområde finns vackra naturmiljöer och fascinerande lämningar från förr. Det finns en närnaturguidde för varje ort i kommunen.

Sidan uppdaterades senast: 2020-11-05