frågor och svar gällande kundfakturor

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar som kan vara till hjälp för dig om du har frågor om en faktura du fått från kommunen.

Vad ska jag ange vid betalning av min faktura?

Ange fakturans ocr nummer. Du kan hitta det på två ställen på fakturan, i raden aldra längst ner på fakturan och i informationen på utbetalningskortet ovanför kundnr, fakturanr och förfallodatum. Alternatiovt kan du ange fakturans fakturanummer om du betalar till bankgiro

Kan jag välja om jag vill betala min faktura till plus- eller bankgirot som står på fakturan?

Ja du kan välja om du vill betala till antingen plusgirot (4790302-6) eller bankgirot (595-7014) som står angivet på fakturan. Om du betalar till plusgiro krävs att du anger ocr nr, betalar du till bankgiro anger du ocr nr alternativt fakturanummer som referens.

Vad innebär autogiro och hur anmäler jag det om jag inte haft det från er tidigare?

Att betalning av din faktura kommer att ske med automatik, fakturabeloppet dras automatiskt från ditt konto på angiven betaldag. Det du behöver göra är att se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot dagen innan betalningsdagen.

För att bli ansluten till autogiro måste du skriva på ett medgivande vilket ger oss rätt att dra pengar ifrån det konto du har uppgett.

Du göra anmälan elektroniskt i vår e-tjänst eller så kan vi skriva ut en blankett och skicka till dig för underskrift. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon. Alternativt kan du göra anmälan i din internetbank observera att du då måste ange en referens vid registeringen och det nr du ska ange måste du få av kommunen innan du registerar din anmälan), på internetbanken kan du även ta bort eller ändra ett medgivande. 

Jag har tidigare anmält att jag vill betala mina fakturor med autogiro men fakturan har inte dragits, varför? Och hur gör jag för att ändra det?

Det beror i regel på att du fått en ny typ av faktura (tex barnomsorg, hyra eller vård- och omsorg) som du tidigare inte fått.

För att ändra till autogiro för din nya fakturatyp anmäler du det elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Varför står det Makuleras på talongen på min autogirofaktura?

Detta står för att du av misstag inte ska betala fakturan manuellt då den automatiskt kommer att dras från dit konto på förfallodagen.

När kommer pengar dras från mitt konto om jag har autogiro?

Beloppet dras från ditt konto vid förfallodatum.

I vilket format kan jag välja att få min faktura?

Du kan välja att få din faktura i något följande format:

  • E-faktura (formaten: Peppol och Svefaktura).
  • E-faktura till bank, privatperson.
  • E-faktura till bank, företag.
  • PDF faktura via mail.
  • Pappersfaktura.

Vad innebär e-faktura till internetbank och hur anmäler jag att jag vill ha det om jag INTE haft det från er tidigare?

Att du får din faktura skickad till dig elektroniskt till din bank, där fakturan går att titta på och betala elektroniskt. Önskar du att få din faktura på detta sätt anmäler du det via din internetbank. På internetbanken letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura, välj Gislaveds kommun och fyll i anmälningsformuläret.

Jag har tidigare anmält att jag vill få mina fakturor som e-faktura men har fått fakturor i annat format, varför? Och hur gör jag för att ändra det?

Det beror i regel på att du fått en ny typ av faktura (tex banomsorg, hyra eller vård- och omsorg) som du tidigare inte fått.

För att ändra till E-faktura för din nya fakturatyp anmäler du det elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Hur vet jag att jag fått en e-faktura till min Internetbank?

Du måste regelbundet kontrollera hos din Internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning.

Får jag även en pappersfaktura om jag får e-faktura eller mail faktura?

Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura.

Vilken information får jag på e-fakturan?

Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura.

När betalas en e-faktura?

När du har godkänt din elektroniska faktura hos din Internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen.

När får jag e-fakturan?

Den elektroniska fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått pappersfakturan.

Vad händer om jag missar att betala en e-faktura?

Om du missar att betala din elektroniska faktura, skickas en pappersfaktura som påminnelse. En betalningspåminnelse skickas aldrig elektroniskt.

Vad händer om jag byter bank när jag har e-faktura till bank?

Om du byter bank måste du göra en ny anmälan om e-faktura i din nya internetbank.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om e-faktura till bank?

Har du frågor om betalningen, kontakta din bank.
Har du frågor om innehållet i fakturan kontakta den referens som finns angiven på fakturan.

Hur avanmäler jag mig från e-faktura till bank?

Via din Internetbank letar du upp avanmälan för elektronisk faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Vad innebär PDF faktura via mail och hur anmäler jag att jag vill ha det?

Att du får din faktura skickad till e-postadress i pdf-format. Önskar du att få din faktura på detta sätt anmäler du det elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Jag har tidigare anmält att jag vill få mina fakturor som pdf via mail men har fått fakturor i annat format, varför? Och hur gör jag för att ändra det?

Det beror i regel på att du fått en ny typ av faktura (tex banomsorg, hyra eller vård- och omsorg) som du tidigare inte fått.

För att ändra till pdf-faktura via mail för din nya fakturatyp anmäler du det elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Vad innebär peppol faktura och hur anmäler jag att jag vill ha peppolfaktura?

Peppol är en internationell standard för meddelanden mellan affärsparter tex fakturor. Du anmäler att du vill ha peppolfakturor i fäljande e-tjänst

För att ändra till peppolfaktura för din nya fakturatyp anmäler du det elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Referenskrav på fakturan

Har du någon typ av referenskrav på din kundfaktura så är det viktigt att du alltid anger den till säljaren.

Kan jag välja att ha e-faktura och autogiro?

Ja det går bra att ha både e-faktura och autogiro för din faktura.

Vad gör jag om jag har fått en kreditfaktura men jag redan har betalat ursprungsfakturan?

Då har du ett tillgodohavande som du kan kvitta mot annan befintlig faktura eller så kan du få det återbetalt, du meddelar hur du vill reglera tillgodohavandet genom att ansöka elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Vad gör jag om jag har fått en kreditfaktura och jag inte har betalat ursprungsfakturan?

Då behöver du inte göra någonting, dessa två fakturor kommer att kvittas emot varandra.

Vad menas med ett tillgodohavande och hur gör jag för att reglera mitt tillgodohavande?

Ett tillgodohavande uppstår i regel pga en överbetalning av en faktura eller om en kreditfaktura inte kunnat kvittas mot ursprungsfakturan. Ett tillgodohande kan kvittas mot annan befintlig faktura eller återbetalas, du som har ett tillgodohavande meddelar hur du vill reglera det genom att ansöka elektroniskt i e-tjänst alternativt kan en blankett skrivas ut eller skickas till dig. E-tjänst och blankett finner du i vår e-portal under rubriken kommun och politik Länk till annan webbplats., vill du få en blankett skickad till dig kontaktar du kommunen genom e-post alternativt telefon.

Varför får jag min faktura till min digitala brevlåda?

Du som har en digital brevlåda via Kivra eller Min Myndighetspost, kommer från och med januari 2022 att få dina fakturor från kommunen skickade dit. Övergången till digital post sker stegvis och det kan innebära att du får fakturan från oss via post under en övergångsperiod, trots att du har en digital brevlåda.

Hur gör jag om jag inte vill ha fakturor till min digitala brevlåda

Du som inte vill ha fakturor från kommunen till din digitala brevlåda, ändrar det själv i din digitala brevlåda.

Om jag har autogiro för en faktura som jag har fått till min digitala brevlåda, kommer fakturan dras via autogiro?

Om du har autogiro dras avgiften fortfarande automatiskt, även om du har fått den till din digital brevlåda.

Vad är en digital brevlåda och hur gör jag om jag vill ansluta mig till en?

Med en digital brevlåda får du post från myndigheter och kommuner digitalt istället för på papper. Genom en digital brevlåda tar du emot din post på ett säkert, miljövänligt och snabbt sätt. Det går också snabbare för dig att få dina fakturor och du kommer åt din post via din digitala brevlåda när som helst.

En digital brevlåda skaffar du enklast genom att besöka Skatteverkets webbplats. Där får du information om vilka digitala brevlådor du kan ansluta dig till. Kommunen skickar fakturor till brevlådetjänsterna Kiva och Mina Myndighetspost.

Hur gör jag om jag vill byta från e-faktura/e-postfaktura till att få mina fakturor till min digitala brevlåda?

Kontakta kommunen via kommunen@gislaved.se och meddela att du vill avanmäla e-faktura/e-postfaktura. Ange ditt/dina kundnummer i meddelandet.

Sidan uppdaterades senast: