Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Gislaveds gymnasium medverkar i film om EU-val

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram en film om skolors arbete med EU-frågor. Här deltar bland annat elever och lärare från Gislaveds Gymnasium.

 I maj 2019 är det val till Europaparlamentet. I samband med det arrangeras skolval runt om i Sverige och många skolor väljer att förbereda sina elever på olika sätt inför valet.

- EU-kunskap är en del av demokratiuppdraget. Det är viktigt att unga får en ökad kunskap om EU, eftersom beslut som fattas av EU har en direkt påverkan på deras vardag, säger Joakim Toll som ansvarar för EU och internationella frågor i Gislaveds kommun.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram informationsfilmen "Från Bryssel till ditt klassrum" om hur lärare, elever och rektorer arbetar med EU-frågor och demokrati. Gislaveds Gymnasium valdes ut som en av tre gymnasieskolor i Sverige att medverka. Deltar gör även på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla och Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm. Therese Johansson är ansvarig lärare för EU-arbetet på Gislaveds Gymnasium, berättar:

Gislaveds Gymnasium valdes ut att vara med i filmen eftersom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor var imponerade av de EU-relaterade aktiviteter som pågår här, exempelvis rollspel, besök från parlamentariker, podd mm, och att vi samarbetar med Gislaveds kommun.

Inspirerar till skolval och EU-frågor

Syftet med filmen är att inspirera lärare och skolledare runt om i landet att tillsammans med elevråd/elevkår genomföra skolval på sin skola och att prata EU-politik och demokrati i klassrummet. I filmen visar de tre medverkande gymnasieskolorna på olika sätt att arbeta med EU-frågor. Gislaveds Gymnasium erbjuder bland annat möjligheter till utbyten genom EU-programmet Erasmus+ och är dessutom EU-ambassadörsskola enligt Europaparlamentets program.

Något som utmärker just Gislaved är att det finns ett aktivt samarbete mellan gymnasiet och ansvarig tjänsteperson för kommunens övergripande EU-arbete, säger Joakim Toll.


Sidan uppdaterades senast: