Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Skolomorganisationen nomineras

Arbetet med skolomorganisationen, för ökad integration, bättre måluppfyllelse och ökat kollegialt lärande har nominerats till GötaPriset.

GötaPriset, som uppmärksammar ”Sveriges bästa utvecklingsprojekt”, har bland 383 inskickade bidrag nominerat 29 stycken. Ett av dem är barn- och utbildningsförvaltningens genomförande av skolomorganisationen, med fokus på det framtida samhället. Ett samhälle som förebygger problem och utanförskap genom att alla känner sig inkluderade och har hopp inför framtiden.

- Jag är stolt och glad över vårt modiga beslut att organisera om skolorna i Gislaved och Smålandsstenar och ser fram emot att göra likadant i Anderstorp. Att vi nomineras till GötaPriset är ett fint kvitto på att vi har gjort rätt, säger Maria Gullberg Lorentsson, ordförande barn- och utbildningsnämnden.

”Nya” skolor

Hösten 2017 startades fem ”nya” skolor i Gislaved och Smålandsstenar. 1300 elever och 350 medarbetare med olika ursprung och ”ryggsäckar” började samarbeta för ökad integration och högre måluppfyllelse.

Genom nya upptagningsområden har fördelningen av elever blivit mer heterogen och de tidigare F-6-skolorna har omstrukturerats till rena lågstadie- och mellanstadieskolor. Eftersom blandningen av elever med svensk och utländsk härkomst är jämnt fördelade på alla skolor blir effekten att elever från olika bostadsområden möts redan i förskoleklass, istället för på högstadiet.

- Våra skolor ska vara en mötesplats för elever från olika socioekonomiska, etniska och kulturella bakgrunder. Inom föreningslivet, i fotbolls- och volleybollklubbarna såg man redan första hösten en trevligare stämning mellan barnen eftersom de känner alla i sin åldersgrupp, säger Sonja Sävås, projektledare för skolomorganisationen.

Även på högstadieskolorna Lundåkerskolan och Nordinskolan märks det att eleverna känner varandra eftersom de gått på samma mellanstadieskola. Rektorerna menar att det blir lugnare och trevligare på skolan.

Bakgrund till skolomorganisationen

De tre F-6-skolorna i tätorten Gislaved har varit starkt segregerade på grund av var människor bor. Det fanns en skola där 85-90% av eleverna hade utländsk härkomst och två med största delen svenska elever. Måluppfyllelsen har spretat, en skola hade nästan 100% måluppfyllelse, de andra två hade sämre resultat.

2015 fick barn- och utbildningsförvaltningen uppdraget att minska segregationen och förbättra resultaten. Det beslutades att de fem F-6-skolorna i Gislaved och Smålandsstenar skulle bli tre lågstadie- och två mellanstadieskolor. Eleverna skulle integreras redan i förskoleklass.

Om Götapriset

GötaPriset delas ut en gång om året till den verksamhet (offentlig, privat eller idéburen) som juryn anser har genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt. De nominerade ska under våren 2019 författa en uppsats som sedan bedöms av en jury. Vinnaren belönas med 100 000 kr på Kvalitetsmässans invigningsgala den 12 november. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Läs mer om Götapriset och Kvalitetsmässan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades senast: