Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

370 elever på PRAO i kommmunal verksamhet

För första gången på 11 år har elever från årskurs 8 haft PRAO och fått pröva på arbetslivet.

Mellan 25 februari och 22 mars har totalt 370 elever från årskurs 8 haft praktisk arbetslivsorientering, PRAO, under fem dagar inom kommunens olika verksamheter.

- Stort tack till alla elever, handledare och pedagoger för ert engagemang. I stort har det funkat mycket bra där ca 90 % av eleverna uppger att de är nöjda eller mycket nöjda. Handledarna har gjort det till en väldigt bra vecka för eleverna. Vi har lärt oss mycket under denna PRAO-period och nu fortsätter arbetet med att utvärdera och utveckla för att göra det ännu bättre till nästa PRAO-omgång, säger Per Lundgren, Projektledare skola-arbetsliv

Inblick i flera yrkesområden

Gislaveds kommun tog beslutet att erbjuda samtliga elever i årskurs 8 möjlighet att göra sin PRAO inom kommunens verksamheter och bolag. Bland annat har eleverna testat yrken som projektledare, brandman, turismutvecklare, fastighetsförvaltare, undersköterska, lärare, fastighetsskötare och socialsekreterare.

- Jag fick se både hur barnen hade det och pedagogerna. Jag lärde mig mycket och ser nu förskolelärare och andra pedagoger ur ett annat perspektiv med mycket planering och struktur, berättar en av eleverna som praoat inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Under veckan har eleverna testat yrket men också arbetet med skoluppgifter i bland annat svenska och samhällsorienterade ämne (SO). Eleverna har intervjuat handledare kring frågor som rör yrken, arbetsmarknad, arbetsmiljö och fackligt arbete. PRAO är en del av den ordinarie undervisningen.

PRAO:n har också kopplats samma med kommunens feriepraktik då eleverna i sin ansökan till feriepraktiken bör uppge sina erfarenheter från PRAO:n. Ansökningen till feriepraktiken har varit i anslutning till PRAO-veckorna. Syftet är att eleverna ska få en inblick i vad yrket innebär vid PRAO:n och under sommaren få möjligheten att få en fördjupad bild av vad yrket, samtidigt som de får en ersättning i form av pengar.

Skola och arbetsliv kopplas samman

PRAO är en del i Gislaveds kommuns satsning på att öka samverkan mellan skolan och arbetslivet. Arbetet kallas för SKAL och innebär att eleverna under sin tid i skolan ska träffa på arbetslivet och se vilka yrken som finns och förstå användandet av de kunskaper som de lär sig i skolan. SKAL är en process där alla ca 3400 elever i grundskolan över tid kommer att få starkare samarbete med de lokala företagen och organisationerna i Gislaveds kommun.

PRAO till hösten igen

Inför hösten är det återigen dags för PRAO och då för samma 370 elever men då i det privata näringslivet.
Arbetet pågår för fullt för att hitta en bra struktur och organisation för detta. En del i arbetet är att hitta företag som är intresserade av att vara en del i SKAL och PRAO.

Vill man ta emot PRAO-elever så är det bara att höra av sig till Per Lundgren Projektledare för skola-arbetsliv i Gislaveds kommun.

På vår webbsida hittar du mer information om SKAL och PRAO.

Du kan också följa arbetet med SKAL på facebook:
https://www.facebook.com/SKALGislaved Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades senast: