Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Varningsignal hördes inte under måndagen

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, eller "Hesa Fredrik" som testas fyra gången per år hördes inte under måndagen på grund av den mänskliga faktorn.

Fyra gånger per år testas varningssystemet VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) eller "Hesa Fredrik" som signalen också kallas. Under måndagen skulle larmet ljudit över Gislaved och Smålandsstenar men på grund av ett mänskligt fel har det varit tyst. Signalen har i efterhand testats utan att ljudet har gått ut till allmänheten.

Om VMA

VMA är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid extraordinära händelser. När signalen ljuder uppmanas allmänheten att gå in, stänga fönster, dörrar och ventilation samt lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information.

Systemet med en ljudsignal testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Nästa test görs den 2 september.

Sidan uppdaterades senast: