Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Korrekt märkning av jordgubbar

Invånarna i Gislaveds och Tranemo kommuner kan glädja sig åt att jordgubbarna i kommunernas matbutiker är korrekt märkta.

Inför midsommar utförde miljöhandläggare för livsmedel en rad livsmedelstillsyner i livsmedelsbutiker i Gislaveds respektive Tranemo kommun.

Tillsyn med gott resultat

Besöken skedde veckan innan midsommar för att ta reda på om de jordgubbar som såldes inför helgen var märkta på ett korrekt sätt så att kunden inte blev vilseledd. 30 livsmedelsbutiker besöktes i tillsynen och resultatet blev bra. Alla butiker som sålde jordgubbar vid tidpunkten för besöket hade korrekt märkning med de uppgifter som krävdes.

De flesta butiker sålde svenska jordgubbar och märkningen på både skyltar och kartonger stämde. När tillsynen skedde hade tio av butikerna inga jordgubbar till försäljning. Några av dem hade inte fått sina leveranser för dagen, medan några av de mindre livsmedelsbutikerna valt att inte sälja jordgubbar alls.

Varierat ursprung

Två butiker sålde både svenska och belgiska jordgubbar medan fyra butiker endast sålde jordgubbar från andra EU-länder; Tyskland, Polen eller Belgien. Två försäljningsstationer utanför matbutik kontrollerades och de hade också korrekt märkning. Där såldes enbart svenska jordgubbar.

- Det ser ut som att de invånare som önskar, kommer att kunna äta svenska jordgubbar, säger Anna Andréasson, miljöhandläggare livsmedel.

Gislaveds och Tranemo kommuner har sedan årsskiftet gemensam bygg- och miljönämnd samt bygg- och miljöförvaltning. I uppdraget ingår att utföra livsmedelskontroll utifrån livsmedelslagen. Detta för att kontrollera att enbart säkra livsmedel når konsumenterna, samt att livsmedel märks och presenteras på ett sådant sätt att konsumenten inte blir lurad.

Sidan uppdaterades senast: