Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Framgångsrikt arrangemang sätter Gislaved på kartan

I förra veckan samlades sammanlagt 170 personer från ett 15-tal länder i Gisle sportcenter då ett stort karateläger arrangerades i Gislaved.

Vad har Gislaved gemensamt med miljonstäderna Dublin, Frankfurt, Toronto och New York?

De har alla arrangerat ett av karatevärldens årligen största händelse; WTKO International camp, ett internationellt karateläger. Nu i sommar kom turen till Gislaved och värdklubben Västbo Karate Bujinkai Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster./ WTKO Sweden. Det var efter lägret i Frankfurt, Tyskland, för två år sedan som klubbdirektör Johann Karlsson föreslog för de övriga i klubben att de borde testa att ansöka att få vara värdar.

Alla i klubben har varit engagerade i detta. Vi ville utmana oss själva och testa om vi skulle klara att arrangera något så här stort. Det är ju ett stort arrangemang för en ort av Gislaveds storlek. Vi blev glada när vi fick det stora förtroendet att anordna lägret, och vi har lagt ner väldigt mycket ideell tid de senaste två åren för att planera, och rodda allt i land.

Män och kvinnor utövar karate

170 deltagare från ett 15-tal länder runt om i världen samlades på karatelägret

Hyrde sporthallen av kommunen

Lägret pågick i Gisle sporthall med omnejd mellan torsdag till söndag i början av augusti och blev en strålande succé. Inklusive tränarna deltog 170 personer i lägret, från ett 15-tal olika länder. En förutsättning för att kunna arrangera lägret, förutom alla glada frivilliga från lokala karateklubben, ”dojon”, var möjligheten att hyra sporthallen av kommunen.

Det har varit så smidigt att ha att göra med personalen i sporthallen, de har varit oerhört engagerade och hjälpsamma, säger Johann Karlsson. Flera av de erfarna deltagarna sa att det var det mest välordnade lägret de upplevt vilket förstås gör oss väldigt glada.

Tvä män utövar karate

Johann Karlsson till höger är klubbdirektör i Västbo Karate Bujinkai

Det som deltagarna utifrån tyckte var smidigast med lägret i Gislaved var att allt fanns på promenadavstånd, att det var lugnt och stilla samt att alla invånare och personal på fritidsförvaltningen var så vänliga.

Allt klaffade till 100%

Peter Heijel tillhör Västbo Karate Bujinkai och var med och ordnade med allt. Han deltog också i lägret.

Alla deltagare var mycket nöjda över vårt läger och allt klaffade till 100%. Vi har varit väldigt noga med att planera evenemanget ordentligt; dels att preliminärboka logi i mycket god tid, ordna med transporter och förbereda restaurangerna i Gislaved på att det kommer finnas ordentligt med hungriga gäster.

Under lägret visade sig sommarvädret från sin allra vackraste sida vilket bidrog till att deltagarna hade möjlighet att njuta ordentligt av omgivningen både på plats i Gislaved och i övriga landet.

Många tyckte Sverige var väldigt vackert med trevliga människor, flera stannade kvar extra i kommunen och i övriga länet. Några deltagare åkte även vidare för att upptäcka mer av Sverige exempelvis Stockholm och Göteborg fortsätter Peter Heijel. Många berättade för oss att de ville komma tillbaka hit, så min uppfattning är att vi mycket väl kan få hit turistande ”karatemänniskor” igen framöver!

Män utövar karate

Johann Karlsson var en av flera tränare på lägret och använder här Peter Heijel för att instruera gruppen.

Karateklubben sätter Gislaved på världskartan

Gislaved brukar hålla olika läger och sportarrangemang, men inte så ofta av internationell karaktär. Fritidschef Anna Gamlén är imponerad av karateklubbens arrangemang.

I kommunen är vi stolta över det fantastiska föreningsliv vi har. Västbo Karate Bujinkai har jobbat mycket hårt för att säkerställa att lägret skulle genomföras här och att allt föll väl ut. Det är oerhört roligt att ett så stort läger anordnas här i kommunen.

Extra kul är det ju att lägret förlades här efter att ha arrangerats i storstäder som New York, Toronto och Dublin. Det är en stor bedrift av karateklubben och de sätter verkligen Gislaved på världskartan, säger Anna Gamlén.

Män och kvinnor i karatedräkt

Lägrets tränare kom från olika delar av världen

Många vill återvända till Gislaved

Blir det då ett likadant läger nästa år? Enligt Johann Karlsson så är det flera som är positiva och säger att de vill återvända. Värdklubben kan dock tänka sig att pusta ut ett slag.

Alla instruktörerna var överens om att vi ordnar bra arrangemang här i krokarna. Flera har uttryckt att de vill komma tillbaka nästa år och någon sa till och med att lägret bör vara en referens över hela världen för hur man ska arrangera ett riktigt bra karateläger.

Men vi tänker att vi tar en välförtjänt paus med att ordna ett sånt här stort läger nu ett par år, vi tror att det finns andra idrotter/klubbar som är sugna på att ordna internationella läger här avslutar Johann Karlsson.

Sidan uppdaterades senast: