Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Forma morgondagens medarbetare

Vill din arbetsplats vara med och forma morgondagens medarbetare? Nu behövs din insats att hjälpa ungdomarna att växa och lära sig mer om arbetslivet. 

Under vecka 40-42 2019 kommer kommunens elever i årskurs 9 att genomföra fem dagars praktik inom det privata näringslivet. PRAO, praktisk arbetslivsorientering, sker för att eleverna ska få kontakt och inblick i arbetslivet samt bidra till att skapa en stabil grund inför att de ska ut i arbetslivet.

Tanken är att eleverna genom PRAO ges möjlighet att växa och lättare förstå sammanhanget mellan skatteintäkter och hur samhället fungerar. Det kan också bidra till förståelse inför de möjligheter de själva har att påverka sin framtid.

Höstens PRAO

Det är cirka 370 elever som ska ut i praktik och för att möjliggöra att alla elever får en praktikplats så har man fördelat praktiktiden inom kommunen enligt följande:

  • Vecka 40 elever från Smålandsstenar och Reftele
  • Vecka 41 elever från Anderstorp
  • Vecka 42 elever från Gislaved

Information om PRAO i kommunen

  • Elever genomför prao parvis, du som företag anmäler hur många par du kan ta emot, ett par är alltid två elever.
  • Eleverna kommer under sin PRAO genomföra en skoluppgift/miniundersökning som ligger inom ramen för hållbarhet. Uppgiften är knuten till något av skolämnena kemi, biologi, fysik, teknik. Exempel på uppgift kan vara att göra en livscykelanalys, undersöka arbetsmiljö eller olika kretslopp.
  • Uppgiften kommer eleverna arbeta med före, under och efter sin PRAO. Någon form av redovisning kommer att ske och du som tar emot PRAO-elever har möjlighet att ta del av resultatet.
  • Företaget har till uppgift att visa på bredden av yrken som finns och ge eleverna en möjlighet att förstå dessa yrken i samband med skoluppgiften.
  • Eleverna behöver självklart också testa på arbetet men inte på det ”traditionella” sättet där eleverna endast följer samma handledare under hela veckan. Företaget behöver visa upp bredden i organisationen.
  • PRAO kan alla företag inom privata näringslivet erbjuda, skoluppgiften som eleverna tar med sig kommer att vara genomförbar på såväl små pizzerior som stora industrier.

Sidan uppdaterades senast: