Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Bild på ett blad med en svarthuvud snigel

Foto: Naturvårdsverket

Har du sett den här snigeln?

Ny invasiv snigelart upptäckt i kommunen. Hjälp till att hitta och kartlägga fler exemplar.

Snigelarten svarthuvad snigel är observerad i området Askebo väster om Gislaved. Den bedöms som en trolig invasiv art som behöver tas bort innan den skapar större problem. Snigelarten har hittats hos minst tre tomtägare i Askebo och nu vädjar Naturvårdsverket om hjälp att hitta fler.

Likhet med "mördarsnigeln"

Snigeln är upp till 45 mm lång, har en gråaktig kropp och ett svart huvud. Den första upptäckten av svartsnigeln i Sverige gjordes i Västmanland förra månaden. Länsstyrelserna i de län snigeln hittats inventerar, letar upp och samlar in sniglarna där de upptäckts. Äggen överlever vintern. 

- Vi är tacksamma för att ha fått rapporter om den här snigeln i ett tidigt skede så vi myndigheter kan göra något åt saken. Vi vet ännu inte hur invasiv arten är i Sverige i jämförelse med den spanska skogssnigeln, "mördarsnigeln", men det finns risk att den kan skapa bekymmer på grund av att den förökar sig snabbt och äter frukt och grönsaker, säger Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket.

Allmänhetens hjälp behövs

Nu behövs invånarnas hjälp att upptäcka och rapportera den svarthuvade snigeln, så att naturvårdsverket kan ringa in var den finns och kartlägga den.

Om du ser snigeln

Naturvårdsverket och länsstyrelsen försöker också skapa sig en bild av hur den kommit in till Sverige och vill veta om någon kan ha sett om den följt med exempelvis i blomkrukor, med grönsaker, jord eller något annat.

Om du ser snigeln är det bra om du fotograferar den, noterar vilken miljö den är i och rapporterar fyndet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är också bra om ett eller flera exemplar skickas till Göteborgs Naturhistoriska Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för artbestämning. Du ska därefter plocka bort och avliva samtliga sniglar du hittar.

- I dagsläget finns det inte någon lagstiftning gällande den här snigelarten, men med gemensamma och frivilliga åtgärder kan vi hindra att den sprider sig och därmed minimera skadorna som den skulle kunna förorsaka längre fram, säger Inkeri Ahonen.

Fakta om svarthuvad snigel (Krynickulus melanocephalus)

Den svarthuvade snigeln är ursprungligen från Kaukasus. Den förekommer i Tyskland, Litauen, Ukraina, Ryssland, Vitryssland och det är en vanligt förekommande snigel i Lettland där den funnits sedan 1997. Snigeln är upp till 45 mm lång, har en gråaktig kropp och ett svart huvud. De vuxna svarthuvade sniglarna överlever inte vintern men de ägg de lagt gör det.

Rapportera fynd av svarthuvad snigel

Om du hittar svarthuvad snigel i naturen eller i din trädgård är det till stor hjälp att du rapporterar det till Artportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . Det är viktigt att du i rapporten bifogar bilder av arten.

Sidan uppdaterades senast: