Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Europa minskar avfallet 2019

Lördag 16 november startar Europa minskar avfallet, ett EU-projekt som ska väcka allmänhetens intresse för avfallsminimering, i år med särskilt fokus på textil.

Mellan den 16-24 november pågår Europa minskar avfalls-veckan som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande. Det finns aktiviteter runt om i hela EU och årets tema är utbildning och kommunikation för öka intresset för avfallsminimering, med särskilt fokus på textil.

Lämna textilier på återvinningscentralen under veckan 47-48

Enligt Naturvårdsverket konsumerar vi ungefär 13 kilo textilier per person och år men endast 20 % av detta går till återanvändning, resten förbränns.

I samarbete med Human Bridge kommer SÅM att ha extra insamling av textilier på fyra olika återvinningscentraler under vecka 47-48. I vår kommun kommer det finnas på Mossarps ÅVC i Gislaved. Du kan lämna hela och trasiga kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, skor (endast hela), hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer förpackat i säckar eller påsar. Efteråt återgår de olika återvinningscentralerna till ordinarie insamling.

Minska dina textilers miljöpåverkan

Forskning visar att bästa sättet att minska miljöeffekterna från din garderob är att öka livslängden för dina kläder. Du sparar dessutom tillkommer andra positiva effekter eftersom du sparar pengar och undviker onödig konsumtion när du använder kläderna längre.

Läs mer på vår webbplats om vad du kan göra för att förlänga livslängden för dina kläder och för att lära dig mer om textilier och hållbarhet ur olika perspektiv.

Om Europa minskar avfallet

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Avfall Sverige är nationell samordnare och under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet.

Sidan uppdaterades senast: