Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Ungdomar från smålandsstenar löser samhällsproblem

Elever från Nordinskolan antagna till prestigefyllda Junior Academy i konkurrens med tusentals andra ungdomar.

Junior Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett samarbete mellan The New York Academy of Sciences och Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien där ungdomar från hela världen tillsammans tar fram idéer som löser samhällsutmaningar.

Programmet bedrivs på fritiden och är både en vetenskapstävling och ett global nätverk. Engagerade och intresserade elever över hela världen arbetar under ett år på internet för att lösa verklighetsbaserade och aktuella problem. De får bland annat tillgång till ett forum för att diskutera brännande frågor som exempelvis klimatförändringarna och den globala digitaliseringen. I forumet ingår ungdomar från hela världen, välmeriterade forskare och yrkesverksamma.

I mycket tuff internationell konkurrens

I år sökte 4200 elever över hela världen de åtråvärda platserna och Sverige fick totalt 51 ungdomar antagna till Junior Academy, varav tre av dessa kommer från Nordinskolan i Smålandsstenar.

Jag är mycket glad och stolt över att tre elever från skolan blivit antagna till det internationella programmet Junior Academy. Bara Malmö International school matchar Nordinskolan i landet i att få hela tre elever antagna till detta prestigefulla internationella program säger Anna Rotzhén, rektor på Nordinskolan.

De antagna från Sverige är mellan 13 och 18 år och kommer från 43 olika skolor i 22 olika orter i Sverige. Från Boden i norr till Malmö i söder. Av de 4200 sökande globalt blev 989 ungdomar från 64 olika länder antagna.

Utmaning på hög nivå

En av de 51 utvalda svenska ungdomarna är Hugo Alsén Mäkelä som går i årskurs 9 på Nordinskolan. Han är jätteglad att han blev antagen.

Jag hittade New York junior Academy på Vklass via Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademin. Jag ansökte för att jag tänkte att det kunde bli roligt och en bra utmaning. Det är bra och utmanande för att man är tvungen att prata och skriva på engelska hela tiden samt att planera när alla är lediga så att man kan jobba med projektet tillsammans".

Nu när jag har kommit in så tycker jag att det är roligt, för jag har träffat många nya kompisar från Israel till USA.

Pojke med orange tröja i klassrum

Hugo är en av tre ungdomar som ingår i prestigefyllda Junior Academy

Precis som forskare gör

Ungdomarna i Junior Academy kommer under året arbeta i mindre lag. De får ta sig an utmaningar och lösa problem på riktigt. De söker information som de sedan ska avgöra vad som går att använda eller inte. De kommer testa idéer och prova många lösningar innan de hittar den rätta, som forskare gör på universitet och företag. Det lag som segrar i tävlingen får åka till New York för att presentera sin lösning

Vi är otroligt stolta att vår skola har tre elever som kommit med i Junior Academy. Det är de själva som ansökt på Vklass utifrån engagemang, nyfikenhet och intresse säger Anna Rotzhén. Ansökan är öppen för alla. Vi hoppas det blir en bra erfarenhet för våra elever som deltar och att de kan vara ambassadörer i framtiden. Vi vill såklart att fler från skolan söker kommande år.

Sidan uppdaterades senast: