Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Finlands självständighetsdag

Den 6 december firas Finlands självständighetsdag och därför flaggar vi idag med finska flaggan vid kommunhuset.

Som finskt förvaltningsområde vill vi uppmärksamma Finlands självständighetsdag. Dagen räknas som Finlands nationaldag och firas till minnet av självständighetsförklaringen från Ryssland 1917.

Vi uppmärksammar den här dagen särskilt då kommunen sedan våren 2018 är ett finskt förvaltningsområde. Det betyder att sverigefinnar som bor i kommunen har ett förstärkt skydd för sina rättigheter. Under året har vi som kommun arbetat för att se till att vi har en plan för hur de här rättigheterna ska tillgodoses, samt hur sverigefinnarna själva ska kunna involveras i det här arbetet, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Idag beräknas antalet finska personer med finsk bakgrund i Sverige till cirka 675 000 personer (2017). I Gislaveds kommun finns cirka 2600 personer.

Att hedra Finlands självständighetsdag med flaggning är viktigt och självklart. Vi står upp för att vara finskt förvaltningsområde. Grattis på dagen, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Sidan uppdaterades senast: