Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Kommunalråden och Anders Johansson.

Marie Johansson (S), Anders Johansson, Carina Johansson (C) och Anton Sjödell (M):

Möt vår nya kommundirektör

Rekryteringen av en ny kommundirektör är klar. Den 21 mars börjar Anders Johansson att jobba hos oss.

Under kommunstyrelsens sammanträde den 11 december beslutades att Anders Johansson blir vår nya kommundirektör. Han är 55 år, bor i Uppsala och arbetar idag som kommunchef för Bollnäs kommun samt är VD för Bollnäs stadshus AB.

- Jag är otroligt nöjd med rekryteringen av Anders och det ska bli roligt att börja samarbeta med honom och tillsammans utveckla kommunen, säger Carina Johansson (C).

Anders berättar att han och hans fru vill flytta till södra Sverige. Jobbet som kommundirektör i Gislaveds kommun fångade hans intresse eftersom kommunen påminner mycket om Bollnäs, där han trivs väldigt bra. Båda kommunerna har ungefär samma invånarantal samt många små och medelstora företag. Anders har haft ett nära samarbete med näringslivet i Bollnäs och ser fram emot lära känna det här, bland annat genom företagsbesök. Vad lockade honom mer?

- Ni vågar ta modiga beslut och prova nya saker. Det och ert arbete med styrning och ledning tilltalar mig. Det ska bli spännande och roligt att börja jobba hos er, säger Anders.

Under 20 år har Anders arbetat som chef. Statligt, på Skatteverket, och hos flera kommuner varav nästan fem år i Bollnäs som har ungefär 2600 medarbetare. I de här organisationerna har Anders drivit flera förändringsarbeten och det är något han ser som viktigt för att en organisation ska utvecklas.

- Är man inte under utveckling är man under avveckling, säger Anders. Alla kommuner står inför en stor utmaning där vi behöver leverera mer verksamhet för mindre pengar. Då krävs det nya arbetssätt. Jag ser fram emot att utveckla dem, inte minst med hjälp av digitalisering.

Digitalisering och medarbetarskap

Just möjligheterna med digitalisering tycker Anders är viktiga inför framtiden. Han har en bakgrund som systemvetare och ser det som en fördel att ha med sig de kunskaperna. Som person säger Anders att han är strategisk och tänker långsiktigt i sina beslut vilket ger en stabilitet. Bilden han har fått av kommunen hittills är att det finns en bra grund att stå på. För att bilda sig en egen uppfattning planerar han att träffa så många medarbetare som möjligt.

- För mig är det viktigt att få en förståelse för de förutsättningar och utmaningar som finns. Det får jag bäst på plats, så verksamhetsbesök kommer jag att prioritera, säger Anders.

Några större förändringar tror inte Anders att man som invånare kommer att märka. Han kommer att fortsätta det arbete som påbörjats i kommunen.

- Det är bra för en verksamhet med nya ögon och erfarenheter från andra organisationer så en del förändringar blir det, vi vill ju ta kliv, säger Anders.

Kommunalråden nöjda

Kommunalråden Carina Johansson (C), Anton Sjödell (M) och Marie Johansson (S) har varit kommunstyrelsens representanter i rekryteringen och de är alla mycket nöjda med att Anders är slutkandidat. Även fackförbunden står enade bakom valet.

- Jag känner mig väldigt trygg i valet av Anders. Vi har valt helt rätt person till rollen som kommundirektör, säger Anton Sjödell (M).

Som kommundirektör blir Anders den högste tjänstemannen i kom­munens organisation. Det inne­bär att han är utsedd av kommun­styrelsen och har ansvar för att planera, leda och samordna all kommunal verksamhet.

- Jag ser fram emot att arbeta med Anders. Han har en bra framtidsbild av offentlig sektor, våra utmaningar och behov, säger Marie Johansson (S).

Sidan uppdaterades senast: