Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Ensamblen från filmen på deras catwalk i New York.

Skådespelarna från filmen på catwalken i New York.

Från Reftele till New York i normbrytande film

I slutet av januari har den normbrytande filmen Catwalk premiär där Emma Örtlund från Reftele tar revansch som fotomodell i New York.

På gymnasiet blev Emma Örtlund mobbad på grund av en funktionsnedsättning. Hon drömde om att bära en rosa balklänning men vågade aldrig gå på studentbalen. Tack vare kämparglöd och självtillit är hon nu en av huvudrollsinnehavarna i filmen Catwalk som har förhandspremiär på Folkets Hus i Gislaved 29 januari. Senare i vår kommer filmen även som TV-serie. Att filmen får premiär i Gislaved beror på att huvudrollsinnehavaren Emma Örtlund kommer från kommunen. Emma är uppvuxen i Reftele men bor numera i Gislaved.

En film om att våga vara sig själv

Catwalk är en dokumentärfilm med skådespelare från Glada Hudik-teatern och handlar om att våga vara sig själv och bryta normer. Den tar upp och behandlar fördomar mot funktionsnedsattas roll i samhället där mobbing, utsatthet och marginalisering fortfarande är ett problem. Catwalk följer resan som förverkligar Emmas stora dröm om att stå i rampljuset och ta revansch mot de som mobbade henne under skoltiden.

Gänget från Glada Hudik-teatern tar sig från en industrilokal i Hudiksvall till modeveckan i New York där de bland annat får träffa prinssessan Madeleine och flera andra spännande personer. Där uppfyller de Emmas önskan om att gå på bal, som modell på catwalken. Modevisningen gör de för att visa på allas lika värde.


Hej Pär!

Jag heter Emma Örtlund. Nu undrar jag om ni kan hjälpa mig att bli fotomodell för jag har drömt om detta i hela mitt liv.

Emma och Pär på stranden

Pär Johansson och Emma Örtlund

Inspelningsplatser i kommunen

Upptakten till filmen kom när Emma skrev ett brev till Pär Johansson, Glada Hudik-teaterns grundare, och bad om hjälp att uppfylla hennes dröm om att bli modell. Pär antog utmaningen vilket resulterat i både film och tv-serie. Början av handlingen utspelar sig i Emmas vardag.

Filmteamet var under förra sommaren på plats i kommunen för att spela in delar av filmen. Inspelningsplatser var bland annat cafèet vid Vitsippans vård- och omsorgsboende, Stortorget, Röda Korset och Ica Kvantum i Gislaved samt Emmas föräldrahem i Reftele.

- Vi blev väldigt glada när Pär Johansson från Glada Hudik - teatern hörde av sig och frågande om vi ville hjälpa till att arrangera en premiär i Gislaved. Vi gör det här tillsammans med Folkets Hus i Gislaved och den lokala ICA handlaren säger Magnus Jonsson, kulturchef.

Alla ska kunna uppfylla sin dröm

Catwalk betyder mycket för kommunen, både när det gäller kulturlivet och samhället i stort. Filmens budskap ligger i linje med kommunens uppdrag att ge alla människor, oavsett bakgrund och förutsättningar, möjlighet att delta i kulturlivet. Att visa att alla är lika mycket värda och att alla ska kunna uppfylla sin dröm.

- Det här är en viktig film. Jag hoppas att filmen ska bidra till att personer med funktionsnedsättningar blir respekterade och definierade, inte utifrån sin funktionsvariation, utan för den människa man är säger Magnus Jonsson.

Kanske kan också filmen inspirera till ett ökat intresse i kommunen för fler att följa sin dröm att spela teater, göra film eller sätta igång med andra konst och kulturaktiviteter.

Att filmen får premiär här i Gislaved är väldigt roligt. Filmpremiärer är sällsynta Gislaved och att huvudrollsinnehavaren kommer härifrån är unikt avslutar Magnus Jonsson.

Trailer för filmen Catwalk

CATWALK – Från Glada Hudik till New York

Premiär: 29 Januari 2020
Plats: Folkets Hus i Gislaved

Till premiären kommer Emma och de andra skådespelarna till Gislaved för att berätta om inspelningen och tanken bakom filmen. Filmpremiären är ett unikt samarbete mellan Glada Hudik-teatern, Ica Kvantum Gislaved, Folkets Bio i Gislaved och Gislaveds kommun.

Ett antal biljetter till premiären släpps till allmänheten som bokas boka via biografens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från och med 20 januari.

Från 31 januari visas filmen på biografer runt om i Sverige.

Info om Glada Hudik

Glada Hudik-teatern har i decennier arbetat för att förändra synen på funktionsnedsatta och alla människors lika värde och rätt att drömma.

Det började 1996. Verksamhetsledare Pär Johansson får jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall. När han får se att de funktionshindrade skickas på kurser för att lära sig knyta skorna blir han frustrerad. Nog borde de få använda sin kreativa energi till något vettigare. Varför lära sig något som man inte kan istället för att utveckla det man redan är bra på? Pär köper skor med kardborrband åt dem och föreslår att de ska börja spela teater istället, något som han själv alltid drömt om att få göra. Och på den vägen är det.

Citat saxat från Glada Hudik-teaterns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Emma på catwalk i New York

Emma på catwalk i New York

Sidan uppdaterades senast: